Hemma hos oss

Jag lovar att jag inte ska gora och patvinga er tusen bildspel. Men nar man har lart sig nagot nytt vill man ova lite. 
Sa har kommer ytterligare ett bildspel. Nu far ni folja med pa en rundvandring i vart hus.

Varsagoda:

http://www.youtube.com/watch?v=5_ewZm9vh2U

/Ingeborg

Vad kan man hitta pa nar man har mycket fritid?

Som de flesta vet sa lonearbetar jag inte for tillfallet. Det kan innebara  att man upptacker nya talanger hos sig sjalv. Idag pa morgonen efter att ha gatt igenom mailen hittade jag av en slump ett bildredigeringsprogram i datorn. Sa i ett par timmar lattjade jag lite med bilder och musik. Innan ni lyssnar och ser pa resultatet far ni tanka pa att detta ar mitt forsta forsok. I-poden var dessutom urladdad sa musik fick jag valja bland det som fanns i datorn.

Men nog pratat....

Varsagoda: en tur pa kinesiska muren:

http://www.youtube.com/watch?v=Pzn3N9dpgNw

/Ingeborg

Prins Gongs trädgård

Eftersom den kinesiska huvudstaden ar sa overbelamrad av bilvagar och det nastan inte finns nagra torg eller promenadstrak har vi upptackt stadens parker som oaser. Till skillnad fran stora delar av Beijing ar parkerna valdigt lummiga och naturskona. Dessutom finns det alltid nagot palats eller tempel som ar intressant inom parkomradet. Senaste utflykten gick till Prins Gongs Trädgård, som ligger bredvid mysiga Houhai-omradet, ett stenkast fran Forbjudna staden.

Sjalva parkomradet - med tillhorande hus - var ursprungligen en gava fran en historisk kejsare till favoritambetsmannen, som dock hamnade i onad hos kejsaren och blev frantagen sin gava. Sa smaningom hamnade den i stallet i Prins Gongs hander. Prinsens historiska betydelse ar dock for oss okand. Parken var inte sarskilt stor, men desto lummigare; manga gangar och skrymslen som uppmuntrade barnen att ga pa upptacksfard. Som vanligt ocksa en del vatten med lotusblommor i parken.

Vi fick ocksa en liten tur till Houhai, som ar lite turistiskt, men framstar som en av de mer pittoreska delarna av staden. Innan vi aker tillbaka till Sverige ska vi aka en av de cykeltaxiar som finns i massor i dessa delar.

 

Jag och Ingeborg vid ingangen till parken.



Edvin vid paviljonen i dammen. Det vore trevligt att kunna dricka sitt morgonte dar.



Som vanligt en del kinesiska turister som ville ta kort pa oss. Har Miriam med en liten kinesisk tjej.



Alfred vid en av portarna i parken.

/Ulf

Cyklar!

Vi har kopt nya cyklar.



Har ar jag och min fina cykel.



Jag har lart mig cykla utan stodhjul.




Har ar Alfred och hans cykel.



Har ar Edvin pa sin cykel som precis har kommit. Mamma och pappa har ocksa fatt nya cyklar. Nu ska jag ut och cykla igen.

Hej da,

/Miriam

OS - fotboll

Biljetter till OS sags har varit slutsalda lange. Men med  hjalp av var larare i kinesiska - och nagra 100-lappar utover det egentliga biljettpriset - kom vi over tva biljetter till en fotbollskvall. Bara tva, vem skulle fa ga? Efter ett lofte om att kopa leksaker valde barnen att stanna hemma och se pa film sa att mamma och pappa kunde ga pa matchen. Efter att ha kopt mat till barnen hoppade jag in i en taxi och begav mig mot stan dar Ulf motte upp vid kontoret. Ulf och jag slangde i oss en pizza och varsin ol innan vi vandrade mot Workers stadium.



Har star vi i kon in till arenan. Dar var en rejal sakerhetskontroll med metalldetektor, rontgen av vaskor och en lang lista over saker man inte fick ta med sig.




Trots att jag inte ar sa intresserad av OS eller av sport kandes det nervkittlande att ga in pa Stadium. Det var feststamning med glada manniskor overallt. Med tva ol for 10 yuan och ett paket salta kex gick vi for att hitta vara platser.



Platserna var pa fjarde raden med god sikt over planen. Mitt "fotbollsointresse' fick mig att studera allt runtomkring. Var femte meter runt hela planen satt vakter som stirrade upp mot oss. Om ni tittar pa loparbanorna pa bilden sa ser ni dem. Pa varje sektion fanns det poliser. Jag hade dessutom ett langt tag fullt upp med att studera folklivet och vanta in nar det var dags att stalla sig upp for att gora vagen.

Forsta matchen var Nigeria mot USA. Kineserna verkar vara lite som jag: de hejade pa det lag som lag under och hade inga problem med att byta sida under matchens gang. Nar Nigeria gjorde mal skrek alla, aven jag. Nar USA i sista minuterna jagade ett mal skallade hela arenan: "USA, USA...".




I halvlek kom maskoterna och hejarklacksflickor (och tva pojkar) och dansade. Vi tankte kopa tva ol till men koerna var enorma. Istallet strosade vi runt en stund. Trots att vara blonda barn inte var med blev vi faktiskt tillfragade om att bli fotograferade tillsammans med ett par tjejer.



Infor nasta match kom det mer folk (53.000) och publiken var mer benagen att studera matchen an att gora vagen. Det gallde Argentina mot Serbien. Publiken skallade "Messi, Messi..." for att deras favoritspelare fran Barcelona skulle gora entre fran banken. Men Argentina hade overtag i matchen anda fran borjan sa tranaren slappte aldrig in storspelaren. Detta forgrymmade publiken oerhort. I andra halvlek borjade de bua varje gang Argentina rorde bollen och jubla da Serbien fick tag pa den.

Argentina fick ganska tidigt en straff i forsta halvleken som blev mal. Da var publiken fortfarande pa Argentinas sida och jublet visste inga granser. I slutminuterna av hela matchen fick Argentina ytterligare en straff som malvakten klarade men som av nagon anledning gick om. Spanningen var olidlig. Mot alla odds klarade den serbiske malvakten den andra staffen ocksa. Skulle de t.o.m. kvittera? Men nagra minuter senare gjorde Argentina mal pa en frispark. Da kande vi att matchen var slut.

Vi vandrade ut pa Beijings gator och fick till slut tag pa en taxi - efter att ha kopt en tarta till Edvins 10-arskalas dagen efter. Nar vi kom hem satt alla tre barnen och tittade pa Jurassic Park. Fast de var ganska ivriga pa att ga och lagga sig sa att leksaksinhandlandet skulle kunna borja.

/Ingeborg

Mat - ett sätt att uppleva

En del av det roliga att flytta till ett nytt land ar att fa prova ny mat. Vi gav oss med liv och lust i kast med den kinesiska maten. Pa vart omrade finns det en liten restaurang dar vi snabbt hittade ett par favoriter. Mixed veggie salad och sweet and sour chicken var barnens favorit. Men att i manga dagar ata pa samma stalle ger till slut en mattnadskansla. Vara grannar fran Sverige pratade om lusten till vasterlandsk mat och vi kunde inte forsta varfor. Men sjalvklart hamnade vi dar ocksa; en langtan efter potatis eller efter kottbullar och brunsas. Till och med en tur till Mcdonalds kandes som en befrielse.

Nu har vi hittat en balans. Vi ater inte sa ofta pa var restaurang pa omradet langre, men vi provar harliga stallen runt omkring i Beijing, blandat med att laga egen mat hemma och ibland bestalla hem.

Mat ar ju inte bara ett satt att fa naring. Eller att fa prova olika kryddor och matratter. Det omgardas ocksa av kulturella upplevelser. Ibland hamnar man i situationer man inte riktigt vet hur man ska gora. Det ar spannade.




Vi gick som sagt haromdagen in genom fel dorr. Vi skulle till en kinesisk restaurang men hamnade pa en koreansk. Mitt pa bordet fanns det en grill och sedan skulle vi bestalla. Vi pekade pa en massa bilder och sag ut som fragetecken. Hur gor man har? Ska all mat grillas av oss eller av servitorerna, vilken sas ska vara till vad? Forstulet forsokte vi titta pa vad andra gjorde.

Servitorerna satte igang var grill och in kom det mat. Som ni ser pa bilden ar det mycket mat. Med pinnar i ena handen, grillspaden i andra forsokte vi servera oss mat. Da och da kom nagon och bytte grillgaller. Det var varmt och svettigt. Pa bordet hittade vi en sax!? Den anvande vi till att klippa i de olika kottbitarna. Det var fantastiskt god mat och vi skrattade mycket. Jag tror dessutom att vi gav servitorerna ett gott skratt ocksa.





En annan dag var vi pa vag till en leksaksmarknad. Det var lunchtid. For att orka pruta pa saker behovde forst mat. Vi gick runt och runt i omradet och fastnade till slut for restaurangen ni ser pa bilden. De rekommenderade oss att ata nagon slags fiskgryta. De fangade upp en vilt sprattlande fisk ur ett akvarium och forsvann in i koket. Efter en stund kom servitrisen till bordet med fisken uppskuren i delar. Huvud, stjart och fenor var kvar. Framfor vara ogon gor hon iordning var gryta med vitlok, marinad och andra kryddor. Hela fisken akte i och vi fick vanta i tio minuter. Sedan skulle vi ata.

Smaken pa fisken var ganska god. Vi aktade oss for att fa upp huvudet och letade noga efter ben. Eftersom det var mitt i lunchtid satt aven flera av servitorerna och at runt omkring oss. Vi fick en hel del nyfikna blickar. Det var en spannande upplevelse. Inte sa mattande som pa den koreanska men pa upplevelseskalan kommer den hogt!

Nu har vi precis kommit hem fran stan dar vi har besokt prins Gongs vackra tradgard. Det var ocksa lunchtid och innan parken valde vi en restaurang pa mafa. Vi fick ytterligare en kulturell upplevelse. Vi fick ett eget rum med en egen servitris som stod och studerade oss under storre delen av var maltid. Vi fick flera matratter som vi inte vet riktigt vad det var men allt var snyggt upplagt och valdigt lyxigt. Efterat at vi varsin glass.



Har ar vart egna rum med fint porslin. Vi fick till och med vata, varma handduksservetter att torka oss med.

Ikvall ringer vi nog efter mat. Vad ar vi sugna pa? Italienskt, mexikanskt eller kanske thai? Vad det en blir ar det en fortsattning pa var matresa pa andra sidan jordklotet.

Smaklig maltid!

Ingeborg


Edvin 10 ar

Nu har vi en son i huset som ar tvasiffrig. Kommer ni ihag hur viktig den fodelsedagen var? Aldrig mer skulle man bara var en siffra.

Vi vackte var 10-aring med tarta pa sangen. Dagen innan hade vi kopt fem stora tartbitar med olika smaker. I bitarna satte vi ljus och sa sjong vi. Edvin var ju sjalvklart vaken innan men lag lydigt ner och vantade in oss. Edvin fick oppna paket och sedan valja vilken tartbit han ville ha.

Ulf tog en liten sovmorgon sa vi hann alla ata frukost ihop innan han akte till jobbet.

Vid lunchtid tog vi en taxi in till stan och at tillsammans med Ulf. Dar satt vi nar klockan exakt var 13.19, Edvins fodelsetid, sa grattis igen och berattade hur det var for 10 ar sedan. Att vi nu ar i Kina och tiden ar sex timmar fram brydde vi oss inte om.

Eftermiddagen spenderade vi pa leksaksmarknaden dar alla tre fick valja ut varsin leksak, da de hade varit ensamma hemma dagen innan nar vi var pa OS-fotboll. Det tog en valdigt lang tid. Forst maste vi titta och sedan ska det prutas. Har man otur far man ga till nasta stalle och borja pruta igen. Men efter ett par timmar var tre leksaker inhandlade och dessutom en vas till hemmet. Ulf motte upp oss och vi tog en taxi hem.


Svarta parlan

Jag vill beratta om mitt piratskepp. Jag kopte det pa en leksaksmarknad. Forst gick vi runt och runt och runt och runt och tittade pa alla leksaker. Sedan gick vi till ett stalle dar vi borjade pruta. Vi fick inte ett stort svart flygplan och inte heller det lilla. Da tittade jag pa ett litet piratskepp. Men da var forsaljaren upptagen.

Vi hittade ett annat stalle. Mamma borjade pruta pa ett stort piratskepp. Vi fick det for 120 yuan.
Det var roligt men svart att bygga ihop. Det tog tva dagar.



Har ar mitt skepp.



Det snyggaste skeppet nagonsin! Over 850 bitar!



Ser ni apan som hanger i linorna?

/Alfred

OS-invigning

Sa var det antligen dags!

Klockan 20.00 den 8 augusti 2008 skulle allt ga av stapeln som kineserna har forberett sig for i manga ar. Fran att ha kant av forberedelserna i form av ett putsande, byggande och ett rorligt Beijing forvandlades stadens kaotiska myller till lugn. Det var fa bilar ute och manga poliser. De husfasader som inte hann bli klara till OS gomdes under stora reklamskyltar for idrottsmanniskor i rorelse.

Det fanns sjalvklart inga biljetter kvar till invigningen men vi skulle titta pa spektaklet pa Ulfs kontor tillsammans med hans kollegor. Vi aker in i god tid for att hinna ata innan. Det var meningen att vi skulle till en restaurang som Ulf har varit pa forut men vi rakade ga in genom fel dorr. Det blev ett koreanskt stalle. (Vi skriver mer om den upplevelsen i ett sarskilt inlagg om mat).

Pa vag in till kontoret blev vi stoppade av en sakerhetschef som inte ville slappa in oss. Trots att vi visade Ulfs visitkort sag han tveksam ut. Ulf ringde sin kollega som skulle komma ner och forklara vilka vi var. Men innan hon hann ner slappte han in oss. Kanske var det en form av sakerhetsnoja infor kvallens begivenheter.

Kontoret var forandrat med soffor och stolar framfor storbilden. Dar var chips, choklad, notter och annat gott att ata. Vi hade med oss en chokladkaka att bjuda pa. Barnen blev tatuerade med OS-enblem i ansiktet och pa armar. Det var en harlig stamning. Vi hittade inte den engelsksprakiga kanalen utan tittade pa den kinesiska men fick hela tiden en oversattning av arbetskamraterna.

Vi drack vin och champange och vantade pa att fa se svenskarna. Men eftersom Sveriges forsta tecken har manga streck i sig kommer vi langt bak. Alfred och Miriam somnade i soffan och Edvin kande sig inte bra. Vi tog en taxi och kom hem lagom till nar kineserna vandrade in pa arenan. Barnen fick se nar facklan tandes och sedan var det direkt i sang.

Det var den forsta OS-invigning som vi har sett sa stor del av. Vad kan man saga? Allt gick enligt planerna och regnet holl sig borta fram till midnatt. Kineserna kan vara nojda. Men nu har vi ju fatt hora att flickan inte sjong pa riktigt och att fotsparen var falska. Ja, ja...

Trots detta var det en cool invigning dar Kina utnyttjade den resurs som finns i landet; mangden manniskor. Det ar fantastiskt att se sa manga personer rora sig som ett.

Har kommer nagra bilder fran kvallen. Nar det galler bildkvaliteten vet jag inte om jag ska skylla pa kameran, vinet eller motivet.



Nu borjar det snart.



Tittta, nu hander det saker.



Miriam med vara flaggor i handerna.

/Ingeborg


Beijing zoo

For nagra dagar sedan var vi pa djurparken har i Beijing. Den har ett halvtaskigt rykte som ett stalle dar djuren lever i for tranga burar. Samtidigt har man forsokt battra pa sin image under senare tid och pa samma gang gora det battre for djuren genom att bygga storre inhagnader. Ungefar sa var den bild vi fatt av Beijing zoo innan vi kom till parken. Den visade sig stamma val. De storre kattrovdjuren hade det varst med  deprimerande tranga burar. Djuren sag ganska deprimerade ut ocksa. Samtidigt fanns det andra djur som lyckligtvis verkade ha fatt lite storre utrymme.

Det gar inte att komma ifran att det var kittlande att komma djuren sa nara som man kan gora har, jamfort med vasterlandska djurparker - vilket ni kan se pa bilderna. Pandorna och aporna verkade fanga barnens uppmarksamhet mest. Som vanligt ar kineserna duktiga pa att anlagga promenadvanliga parker, vilket djurparken var ytterligare att exempel pa.

Lokalbefolkningen - eller snarare de inhemska turisterna - hade en irriterande ovana att mata djuren, trots skyltar som sa att det inte var tillatet.

Hade det inte varit sa forbenat dyrt hade vi passat pa att besoka akvariumet i parken, som enligt uppgift ska vara fint.



Onekligen var det spannande att fa se de omtalade pandorna.



Det gar heller inte att komma ifran att det var spannande att se djuren sa nara.



Som sagt, nara.



Vem skrammer vem?



Bild fran promenaden. Som vanligt manga kineser som pekade och stirrade pa oss. Daremot inte sa manga som ville ta bilder pa oss denna gang. Nagra gjorde det i smyg, men det marker man nastan alltid, aven om man inte latsas om det.



De stora kattdjuren hade de minsta burarna. Har en vit tiger.



Mellanmal; fruktsallad med glass. Jag hade forberett mig genom att kopa en lite gummiorm med syftet att skramma barnen. De verkade inte tycka det var sarskilt forvanande - och annu mindre skrammande - att en lite gron orm dok upp framfor dem.

Mitt framskjutna huvud beror pa att jag fortfarande har ont pa axlar och rygg efter ha brannt mig pa solen nagra dagar tidigare.

Maste avslutningsvis saga att jag ar imponerad av hur duktiga barnen ar pa att klara av att vandra langa strackor i 35 gradig varme utan att gnalla. Har varit mycket av den varan under var forsta tid i den kinesiska huvudstaden.


/Ulf

Crab Island

I fredags tog vi taxi till ett vattenland som vi hittat tips om pa natet; Crab Island. Nagot forvanade blev vi nar vi upptackte att istallet for att aka over hela staden sa lag stallet faktiskt nara, nastan promenadavstand. Det ar svart att beskriva Crab Island med nagra fa ord. Det var pa satt och vis som ett vanligt vattenland med rutschkanor och fejkad sandstrand. Men det fanns ocksa en skon 70-talskansla over stallet, med bl.a. en smavulgar delfinvagg vid poolen. Musiken var ett kapitel for sig. Knepigt hopkok av karibiskt och gammal hederlig disco. Ett pitoreskt inslag var de pooler dar man kunde fiska guldfiskar som man sedan kunde ta med sig hem i en plastpase. Tyvarr var Crab Island lite pa dekis: fargen flagnade pa flera stallen och det fanns hal har och dar. I rutschkanan upptackte jag att det var si och sa med sakerheten. Dacket jag svischade fram pa snurrade runt och valte vilket gav mig skrapsar och en smartande nacke.

Varre var att jag inte tankte pa att smorja in mig med solkram. Fororeningarna over staden - som skyddade ens kropp mot solen - har forsvunnit sa fort att man inte tanker pa att man faktiskt ar ganska langt soderut. Det ar kanske en klen ursakt for min glomska, men det ar den enda  jag har. De senaste dagarna har jag varit lika rod som den kinesiska flaggan. Lyckligtvis klarade sig barnen undan svidande solbranna. De hade forberett huden genom att bada i grannomradets utomhuspool, val insmorda.



Alfred och Miriam kastar sig ut i den stora barnrutschkanan.



En tuff kille framfor barnpoolen.



Edvin och jag - innan solen brande upp mig. I bakgrunden syns rutschkanan som nastan gav mig en whiplash-skada.



Familjen efter en tur i vagorna. Notera delfinvaggen.



Tva badande tjejer.


/Ulf 

RSS 2.0