Mat - ett sätt att uppleva

En del av det roliga att flytta till ett nytt land ar att fa prova ny mat. Vi gav oss med liv och lust i kast med den kinesiska maten. Pa vart omrade finns det en liten restaurang dar vi snabbt hittade ett par favoriter. Mixed veggie salad och sweet and sour chicken var barnens favorit. Men att i manga dagar ata pa samma stalle ger till slut en mattnadskansla. Vara grannar fran Sverige pratade om lusten till vasterlandsk mat och vi kunde inte forsta varfor. Men sjalvklart hamnade vi dar ocksa; en langtan efter potatis eller efter kottbullar och brunsas. Till och med en tur till Mcdonalds kandes som en befrielse.

Nu har vi hittat en balans. Vi ater inte sa ofta pa var restaurang pa omradet langre, men vi provar harliga stallen runt omkring i Beijing, blandat med att laga egen mat hemma och ibland bestalla hem.

Mat ar ju inte bara ett satt att fa naring. Eller att fa prova olika kryddor och matratter. Det omgardas ocksa av kulturella upplevelser. Ibland hamnar man i situationer man inte riktigt vet hur man ska gora. Det ar spannade.




Vi gick som sagt haromdagen in genom fel dorr. Vi skulle till en kinesisk restaurang men hamnade pa en koreansk. Mitt pa bordet fanns det en grill och sedan skulle vi bestalla. Vi pekade pa en massa bilder och sag ut som fragetecken. Hur gor man har? Ska all mat grillas av oss eller av servitorerna, vilken sas ska vara till vad? Forstulet forsokte vi titta pa vad andra gjorde.

Servitorerna satte igang var grill och in kom det mat. Som ni ser pa bilden ar det mycket mat. Med pinnar i ena handen, grillspaden i andra forsokte vi servera oss mat. Da och da kom nagon och bytte grillgaller. Det var varmt och svettigt. Pa bordet hittade vi en sax!? Den anvande vi till att klippa i de olika kottbitarna. Det var fantastiskt god mat och vi skrattade mycket. Jag tror dessutom att vi gav servitorerna ett gott skratt ocksa.





En annan dag var vi pa vag till en leksaksmarknad. Det var lunchtid. For att orka pruta pa saker behovde forst mat. Vi gick runt och runt i omradet och fastnade till slut for restaurangen ni ser pa bilden. De rekommenderade oss att ata nagon slags fiskgryta. De fangade upp en vilt sprattlande fisk ur ett akvarium och forsvann in i koket. Efter en stund kom servitrisen till bordet med fisken uppskuren i delar. Huvud, stjart och fenor var kvar. Framfor vara ogon gor hon iordning var gryta med vitlok, marinad och andra kryddor. Hela fisken akte i och vi fick vanta i tio minuter. Sedan skulle vi ata.

Smaken pa fisken var ganska god. Vi aktade oss for att fa upp huvudet och letade noga efter ben. Eftersom det var mitt i lunchtid satt aven flera av servitorerna och at runt omkring oss. Vi fick en hel del nyfikna blickar. Det var en spannande upplevelse. Inte sa mattande som pa den koreanska men pa upplevelseskalan kommer den hogt!

Nu har vi precis kommit hem fran stan dar vi har besokt prins Gongs vackra tradgard. Det var ocksa lunchtid och innan parken valde vi en restaurang pa mafa. Vi fick ytterligare en kulturell upplevelse. Vi fick ett eget rum med en egen servitris som stod och studerade oss under storre delen av var maltid. Vi fick flera matratter som vi inte vet riktigt vad det var men allt var snyggt upplagt och valdigt lyxigt. Efterat at vi varsin glass.



Har ar vart egna rum med fint porslin. Vi fick till och med vata, varma handduksservetter att torka oss med.

Ikvall ringer vi nog efter mat. Vad ar vi sugna pa? Italienskt, mexikanskt eller kanske thai? Vad det en blir ar det en fortsattning pa var matresa pa andra sidan jordklotet.

Smaklig maltid!

Ingeborg


Kommentarer
Postat av: Kristin

Å vad härligt. Det där koreanska verkar coolt att testa. Måste genast se om det finns en koreansk restuarang i Bryssel.

2008-08-26 @ 12:52:55
URL: http://kristinblom.wordpress.com
Postat av: Kristin

PS: Jag har nu hittat fyra koreanska restauranger i Bryssel. Här ska testas!

2008-08-26 @ 13:04:21
URL: http://kristinblom.wordpress.com
Postat av: Ingeborg

Vad kul! Hor av dig hur det gick for dig!!



Smaklig maltid!



ingeborg

2008-08-28 @ 14:13:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0