Jul i nytt hus

Den 20:e december flyttade vi så till vårt nya hus i Beijing. Vi blev ju närmast utkastade från det gamla i Legend Garden efter att det blivit sålt och den nya hyresvärden själv ville flytta in i huset. Efter en del turer fram och tillbaka (vilket ska utläsas som strul) är vi nu "clearade" och har även fått tillbaka vår deposition. Det nya huset ligger i ett område som heter River Garden och är beläget ungefär fem kilometer från det gamla. Om man jämför boendet så var fördelen med det gamla området att själva området var mysigare med dammen i mitten och mer grönområden, vilket inte minst Lova uppskattade. Fördelarna med det nya är att det är närmare affärer, cafeer och restauranger och dessutom är det mer fart och fläkt i själva området. Själva husen är likvärdiga i standard och ungefär lika stora. Vår ayi, Shao, klagar dock på att garaget (där tvätt- och torkmaskinerna står) är kallt  och att torkmaskinen är bullrig. Men hon vänjer sig förhoppningsvis.

Jul är lite speciellt att uppleva i Kina. För det första så firar man av naturliga skäl egentligen inte denna högtid, men eftersom kineser, för det andra, gärna anammar högtider som ger anledning till schyssta kalas så har även julen gjort entré i Kina under senare år. Fast julen här är "traditionsbefriad", d.v.s. helt frikopplad från religionen. Julen här är i princip amerikansk, och t.o.m. ännu mer uppskruvad: om kvällarna badar området i flygande renar, isbjörnar, tomtar, snögubbar etc. Det är en total orgie i blinkande lampor och kulörta lyktor. Som svensk tycker man att  det blir något för mycket. Dessutom tillhör en fjärdedel av husen i området amerikanska ambassaden. De boende i dessa hus bidrar också givetvis till julstämningen på samma färgglada sätt, vilket gör att River Garden juletid närmast ser ut som Disney World. 

Nedan är lite bilder från nya huset, River Garden och familjen Andreassons julfirande.



En liten föraning om ljusfesten i området. Bilden visar "huvudgatan" i området fram till klubbhuset.



Julstämning inne i klubbhuset. Till vänster syns dörrarna till områdesbutiken, till höger receptionen och rakt fram kan man ana simhallen.



Här är grabbarna på promenad med Lova. Mycket barrträd i området.



Här är familjen samlad utanför vårt hus. Alfred gör som vanligt v-tecknet. Ingeborg försöker, som vanligt, förhindra det.



Julaftonsmorgon i det stora sovrummet, som verkligen är just stort med datorhörna, tv-hörna, stor garderob och tvårumsbadrum.



Strax innan julmiddagen. Som många andra som flyttar utomlands så blev julmaten i år mer svensk än vad den brukar bli på hemmaplan. (OBS, v-tecknet).



Barnen i tomteväntan i vårt "solrum", medan föräldrarna plockar undan disken.



Ingeborg och Alfred gick till sist ut för att leta efter jultomten, vilken (som vanligt) inte hittade till vårt hus utan hjälp. Fast andra år har det varit jag (Ulf) som varit ute och letat (men tyvärr har han lyckats hitta fram när jag varit ute). På bilden väntar Edvin och Miriam ivrigt. Lägg förresten märke till Miriams kinesiska klänning.



Så kom då äntligen tomten, som visade sig vara ganska kort i år. Tyvärr hade Ingeborg kommit ifrån Alfred där ute så han missade tomtebesöket.



Efter väl förrättat arbete tog tomten farväl för denna gång. Han skulle vidare till en familj "Rönngren" berättade han innan han gick vidare. Vi kände tyvärr inte till vilka det var, men de var säkert trevliga för han hade bråttom dit.



Författaren till dessa rader öppnar avslutningsvis en julklapp från sin arbetgivare iklädd en tomtemössa som han vann på frågesport hos andra kinasvenskar helgen före jul.

/Ulf

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0