Om att hitta skosnören i Kina

For ett tag sen kopte jag ett par nya schyssta skor har i Kina. Skorna var helt ok, men skosnorena gick av vid forsta anvandandet. Typiskt. Fast det ar ju bara att kopa nya skosnoren. Trodde jag... For det forsta har i stort sett inga affarer skosnoren. Inte ens skoaffarer eller storre varuhus (med sarskilda skoavdelningar) har visat sig fora sadana bagatellartade attiraljer. Det fatal affarer som faktiskt har skosnoren har inte haft sa langa som behovs for mina skor. Sa fragan som efter en manad fortfarande vantar pa sitt svar ar: var hittar kineser skosnoren?

Detta ar ett exempel pa kulturskillnader man stoter pa nar man flyttar fran ett land till ett annat. Man kan da valja att se det som ett frustrerande inslag i tillvaron, eller sa kan man valja att se det som ett komisk drama, med i detta fall ett oandligt antal akter. For att bevara sin egen sinnesro ar det senare att foredra. Detta ska ocksa kombineras med en insikt om att de kulturskillnader som moter kineser som kommer till Sverige ar minst lika omfattande.

Nar det galler att hitta skosnoren ar det ganska latt att forhalla sig med ett slags upphojt lugn och glimten i ogat. Andra saker kan ibland bli - atminstone pa gransen till - frustrerande. Den kinesiska traditionen att tranga sig i koer och att vi standigt blir sa utstirrade och ohammat kommenterade ar tva exempel pa saker som kan vara svarare att leva med.

Men i det stora hela slas man mest av hur fa dessa skillnader ar. Det ar faktiskt oerhort latt att som svensk flytta till Kina: inte minst med tanke pa att kineserna ar valdigt artiga och generosa. Dessutom har de en viss blygsamhet som kan tilltala en som uppvuxen under svenska traditioner. Som nagon sa: svenskar underskattar ofta kulturskillnaderna mellan Sverige och USA, men overskattar dem mellan Sverige och Kina.


Ulf

Kommentarer
Postat av: Loa

Vad kul med er Kinablogg! Vi kommer följa den med stort intresse.



kram från varma Stockholm



Postat av: Kristin

Är det dags för hjälpsändning? Ska jag skicka skosnören? Här i Belgien finns fortfarande många skomakare, försök hitta en sån om det går.

2008-07-29 @ 08:57:12
URL: http://kristinblom.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0