GOD JUL
God Jul önskar familjen Andreasson

Skolans vintershower

Den 10 och 11 december var det äntligen dags för skolans vintershower. Eleverna har idogt tränat i över två månader. Skolan har sytt upp kläder. Lärarana har koreograferat. Tillsammans har barn och lärare spelat in musiken.

Först ut var Miriams show, vars ramhistoria var Katten i hatten. Kvällen efter var det dags för killarna vars röda tråd var Jazz och blues genom tiderna. Efter showerna kunde man köpa barnens dräkter till inköpspris, vilket vi givetvis gjorde. Vår kamera är inte särskilt bra. Men jag har fått låna en hel del bilder från vår vän Ilaria Keogh. .Miriam spelade en indisk danserska (näst längst bort till höger i blå dress). Hon var fantastisk. Hon tyckte det var så roligt att hon omedelbart ville framträda en gång till.
En blivande stjärna poserar!Först ut nästa kväll var Alfred och hans rallarsång. Här syns han framför flickan, på väg åt vänster.Han var också otroligt duktig! Här står han tvåa från vänster. Det blev extra fint när allas dräkter var så fina.Numret innehöll sång, dans och koordination.
Edvins klass var på en jazzklubb. Ni ser honom i mitten. Han gjorde ett perfekt jobb! Vilken stil!
Alla klasser uppförde minst en dans och en sång.
Här ser ni delar av ensemblen andra kvällen. Alfred är tvåa från vänster i översta raden.Här är alla från Miriams show.
En bedårande indisk flicka.
En cool jazzkille.
En hårt arbetande rallare.
Två showartister.

Bägge showerna spelades in på DVD som föräldrar kunde köpa. Vi väntar ivrigt på återigen få se våra underbart kreativa, talangfulla barn. (Vilket självklart är en helt objektiv reflektion.)

/Ingeborg

Let´s dive in to Miriam´s birthday party!

Den 6 december hade Miriam barnkalas. Temat var "under vattnet".  Solrummets fönster var fulla av fiskar och växter. 25 ballonger svävade omkring i taket. 16 tjejer var bjudna på två timmars lek. Vi började med dansstopp. Där var både flickor från Miriams klass samt hennes svenska kompisar, vilket gjorde det spännande med språket.Miriam är redo för kalaset. 
Dansstopp!
Mera dans!Tvåspråkig lekinstruktion.
Sedan var det dags för fika med kladdkaka, glass, bullar och kex.
Vi hade fått låna bänkar av klubbhuset så att alla kunde sitta runt bordet.
Mera dans. Nadia har lånat Miriams glitterklänning.Det var ett roligt kalas, som i temats tecken avslutades med traditionell fiskdamm. Intressant i sammanhanget var att många av de internationella barnen hade aldrig varit med om fiskdamm. Det är en av de stora fördelarna med att få bo i ett annat land; att få prova på nya sätt att göra och se på saker.

Denna helg som just varit har Miriam varit på två barnkalas som bägge hade "sleep-over". Det är en kalasvariant som Miriam inte hade varit med om förut.

/Ingeborg

Julfester

Efter att ha tillbringat en vecka i "karatän" på grund av influensa i familjen var det dags för en helg med fest. På lördagen, dagen innan tredje advent, hade vi bjudit in ett gäng svenska familjer på glöggfika. Vi bjöd på olika slags glögg, skumtomtar och pepparkakor från IKEA, samt hemlagade godsaker i julens tecken. Tyvärr (?) hade vi så trevligt att vi glömde ta kort.

Men efter att ha fikat i ett par timmar drog vi vidare till River gardens stora julfest i klubbhuset. (Nu kom vi ihåg att ta med kameran). River gardens ägare hade även denna gång slagit på stort. Det var fri tillgång på diverse mat och dryck. Under hela kvällen var det mycket uppträdande och givetivs en lottdragning.

Inne i simhallen, runt poolen, var det dukat med bord. Festen pågick till midnatt. Vi stannade dock inte hela tiden ut. Här följer lite bilder från tilldragelsen.Dagen därpå var det dags för Miriams barnakalas. Bilder kommer inom kort.

/IngeborgSöndagsnöje

För ett tag sedan var vi hembjudna till goda vänner från kanadensiska ambassaden på brunch. Det var våra vänner Nicolas och Julie med deras två flickor som bjöd på en fantastisk frukostmåltid. Där fanns frukt, bröd, bullar och kakor och festliga "äggmuffins". Det var rostbröd i botten av en muffinsform. I brödet la man skinka. Därefter la knäckte man ett ägg i formen och in i ugnen. Mums! Vi vuxna drack dessutom juice blandat med champagne.

Mätta och belåtna bestämde vi oss för att tillsammans åka till China Science and Technology museum, som vi har fått rekommenderat. Med hjälp av Nicolas och Julies GPS åkte vi iväg. Den visade oss dock till det gamla museet. Men efter ytterligare körning kom vi till slut rätt.


 

Här är Julie och flickorna utanför deras hus inne på kanadensiska ambassaden. Familjen kommer från Quebec, vilket gör att flickorna är fransktalande. Men trots språkhinder hittar alltid barn sätt att kommunicera med varandra.
Här är Alfred utanför den gigantiska byggnaden.
Byggnaden har olika utställningar. Den här gången valde vi att gå in till barnens vetenskapshörna. Här är Miriam på väg in i en labyrint.Alfred tyckte också det var kul att få prova alla saker. Bland annat kunde man borsta tänderna med en stor tandborste, ta blodtryck på en docka, blåsa såpbubblor och bygga samt testa ett jordbävningssäkert hus med klossar.
I odlingshörnan kunde man bland annat prova att dra upp grönsaker. Bakom flickorna är en äggmaskin. I varje fönster ligger ägg som är olika dagar gamla. I ett fönster häll äggen på att kläckas. Om man ville kunde man få köpa hem en kyckling för 2 RMB.

Det var en härlig söndag i trevligt sällskap. Edvin var inte med då han kände sig lite förkyld. När vi kom hem hade han hög feber och vår omgång av influensa satte igång.

/Ingeborg

Lu Yuan Xiaoxue - Green Garden School

För ett par veckor sedan åkte jag med ett par andra föräldrar från MSB (vår skola) på ett skolbesök. Det var en helt annorlunda skolverklighet än våra barns. Ungefär en halvtimmes bilväg från MSB ligger en grundskola för barn vars föräldrar kommer från andra provinser men arbetar i Beijing (sk migrant workers). Dessa barn har egentligen ingen rätt till skolgång i Beijing men eftersom deras föräldrar måste vara här för att få ihop pengar för att leva så existerar det skolor, ofta på frivillig basis utan stöd från kommunen. Vissa skolor blir till och med motarbetade.

Green garden har ett "tyst medgivande" från lokala myndigheter, men får inget stöd alls för att driva sin verksamhet. I mer eller mindre ruckel finns det tolv klassrum med totalt 650 elever i åldrarna 4-12. Deras skolgård är en tom, öppen yta och skolan har inte pengar nog att köpa kol till att ens värma klassrummen.

MSB har tillsammans med föräldraföreningen på skolan påbörjat ett samarbete med Green garden. Till att börja med kan vi med hjälp dem med kol att värma lokalerna, läroböcker, svarta tavlor och vinterkläder till barnen. Sen hoppas vi kunna hjälpa till att förbättra lokalerna och ge datorer till lärarna. På sikt vill vi få till stånd mer av ett kulturellt utbyte mellan skolorna - men till dess är det fortfarande en bit att gå.
 
Skolan har inte råd med riktiga svarta tavlor utan var tredje dag målas väggen med en grön
färg som kan användas att skriva på.
Här är skolgården. Av 650 elever är det cirka 100 som har råd med skollunchen som är 3 RMB om dagen (3 SEK). Resterande elever blir hämtade av någon släkting mitt på dagen och får lunch hemma.


Rektorn är Mr. Zhang, som är en utbildad lärare men som inte kunde försörja sig i sin provins, utan därför kom till Beijing för 14 år för att hitta jobb. Familjen började odla grönsaker. Snart började hans vänner be honom om undervisa deras barn. På så vis har skolan vuxit fram. Han och hans familj bor i ett av rummen på skolan.När våra barn får en sådan fin skolgång som de har här i Beijing känns det betydelsefullt att kunna bidra något till barn som inte har en lika priviligierad tillvaro.

//Ingeborg

RSS 2.0