Lu Yuan Xiaoxue - Green Garden School

För ett par veckor sedan åkte jag med ett par andra föräldrar från MSB (vår skola) på ett skolbesök. Det var en helt annorlunda skolverklighet än våra barns. Ungefär en halvtimmes bilväg från MSB ligger en grundskola för barn vars föräldrar kommer från andra provinser men arbetar i Beijing (sk migrant workers). Dessa barn har egentligen ingen rätt till skolgång i Beijing men eftersom deras föräldrar måste vara här för att få ihop pengar för att leva så existerar det skolor, ofta på frivillig basis utan stöd från kommunen. Vissa skolor blir till och med motarbetade.

Green garden har ett "tyst medgivande" från lokala myndigheter, men får inget stöd alls för att driva sin verksamhet. I mer eller mindre ruckel finns det tolv klassrum med totalt 650 elever i åldrarna 4-12. Deras skolgård är en tom, öppen yta och skolan har inte pengar nog att köpa kol till att ens värma klassrummen.

MSB har tillsammans med föräldraföreningen på skolan påbörjat ett samarbete med Green garden. Till att börja med kan vi med hjälp dem med kol att värma lokalerna, läroböcker, svarta tavlor och vinterkläder till barnen. Sen hoppas vi kunna hjälpa till att förbättra lokalerna och ge datorer till lärarna. På sikt vill vi få till stånd mer av ett kulturellt utbyte mellan skolorna - men till dess är det fortfarande en bit att gå.




 
Skolan har inte råd med riktiga svarta tavlor utan var tredje dag målas väggen med en grön
färg som kan användas att skriva på.




Här är skolgården. Av 650 elever är det cirka 100 som har råd med skollunchen som är 3 RMB om dagen (3 SEK). Resterande elever blir hämtade av någon släkting mitt på dagen och får lunch hemma.






Rektorn är Mr. Zhang, som är en utbildad lärare men som inte kunde försörja sig i sin provins, utan därför kom till Beijing för 14 år för att hitta jobb. Familjen började odla grönsaker. Snart började hans vänner be honom om undervisa deras barn. På så vis har skolan vuxit fram. Han och hans familj bor i ett av rummen på skolan.



När våra barn får en sådan fin skolgång som de har här i Beijing känns det betydelsefullt att kunna bidra något till barn som inte har en lika priviligierad tillvaro.

//Ingeborg

Kommentarer
Postat av: Kristin

Å vilken rörande historia och vilken kämparanda hos dessa människor! Jag vill också hjälpa till! Och vad bra att ni har det här samarbetsprojektet. Berätta mer, jag ser fram emot uppföljning.

2009-12-07 @ 09:30:50
URL: http://kristinblom.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0