Om ditten och datten, mest om en tur till Beijing aquarium

Det var ett tag sen vi skrev något inlägg. Anledningen är att vi haft fullt upp med annat. Ulf huvudsakligen med jobbet och Ingeborg med kinesiskan, och en hel del sociala aktiviteter därutöver. Tyvärr har vi inte varit jätteflitiga med att ta kort heller, men tänkte att det är läge att nu samla lite bilder för att ge lite fler inblickar i vår nya tillvaro - som dock inte är så ny längre. Nu har vi varit här mer än åtta månader - och trivs alldeles utmärkt.

Innan vi startar bildspelet kan några uppdateringar vara på plats. Ulf har bl.a. hittat ett gäng att spela innebandy med. Klubba fick inhandlas vid senaste jobbresan till Stockholm då det inte går att få tag på sådana i Kina (en kines frågade om det var en golfklubba jag kom gående med). Ingeborg har utökat kinesiskalektionerna till fyra dagar i veckan (Ulf kör på med ca en gång i veckan). De kinesiska tecknen är huvudintresset. Edvin har haft klassfest, de andra två barnen har inplanerade sådana inom den närmaste framtiden. Alla tre barnen har haft små förkylningsslängar men är nu friska.

Det har varit kinesiskt nyår: enligt månkalendern har vi gått från råttans år till oxens. Det var ett fasligt smällande i två veckors tid under själva nyårsfirandet. Svenskt nyår kändes som amatörernas afton i jämförelse. Lova gick ogärna ut på kvällarna när det brakade löst som värst. För många kineser var det nog inte en lika glad högtid som vanligt då åtskilliga miljoner lönearbetande - särskilt gruppen "migrant workers" - inte hade något arbete att återvända till efter nyårsledigheten till följd av krisen.

Några ord om vädret måste också nämnas. För två veckor sen var det 15 grader och folk gick med bara t-shirts. Vi lade undan vinterkläderna och förberedde oss för varmare tider. Sen kom kylan tillbaka och snö! Efter vad vi hört var snöfallet skapat för att motverka den torka som stora delar av Kina lider av. Värsta på femtio år i vissa provinser.

Vi hoppas att snön inte gör någon ny överraskande entré eftersom vi nästa vecka sannolikt får vår efterlängtade bil: en 15 år gammal mörkblå Volvo 850 - något till åren kommen men ändå välbevarad (peppar, peppar...).

Vi börjar också planera för vår sommarresa hem till Svedala. Som det verkar åker vi till Stockholm 18 juni och vidare till Göteborg en dryg vecka senare. Hunnebostrand är också med i planeringen. Vi kommer att göra nån vidare resa också innan vi åker tillbaka, eventuellt till Frankfurt då amerikanska kompisar kommer att vara där ett tag i juli. Men det kanske blir High Chaparall istället. Vi får se... Åtminstone fyra veckor planerar vi var borta.

Då så kan bildspelet börja:



Kinesiskt nyår. En Miriam i nyinskaffad pagefrisyr och kinesisk klänning (inte ny) på väg till några av våra vänner för nyårsmiddag.  



Inflyttningsfest för Ulf jobbarkompisar. Mellan maten och kaffet anordnade vi en pingisturnering på vårt minibord. Bordtennis kändes som en lysande idé då detta är ju ett område där Sverige och Kina verkligen har mötts (bildligt och bokstavligt) under de senaste årtiondena.



Ytterligare en pingisbild från kalaset. Finalen i turneringen blev till sist helsvensk. Ulf visade sig dock vara en god värd och lät sin chef vinna matchen.



Vardagsbild. Barnen på väg hem från skolan utefter muren till River Garden. Med på bilden är också Lova och två kompisar till barnen som skulle följa med några timmar. Det tar ca 20-25 minuter att gå till skolan med barnen. Utan barn 10-15 minuter. Tyvärr måste man passera två vägar, vilket med tanke på den kinesiska trafikkulturen gör att det inte går att släppa barnen att på egen hand promenera mellan hemmet och skolan.



Idag tog vi så en sväng till Beijing aquarium, vars entré kan skådas ovan. Det är en del av stadens zoo, men när vi besökte det sistnämnda i somras skippade vi akvariumet, vilket vi tog igen idag. Enligt någon uppgift vi läst ska det ha varit världens största akvarium när det öppnade - men sånt ska man alltid ta med en nypa salt. Men det var onekligen stort. Entrépriset var också saftigt, antagligen högre än vad vi skulle ha betalat i Sverige, och då gick ändå Miriam in gratis efter att ha sviktat i knäna vid kassan så att hon skulle se ut som hon ännu inte nått upp till 1,20 m, som var gränsen för att betala inträde.



Första delen av utställningslokalen bestod av en massa akvarier med tropiska fiskar. Kanske inte så originellt, men det brukar ju vara så på ett akvarium. Atmosfären skulle vara tropisk. Just här kunde det dock ha varit varmare för att det tropiska skulle slå igenom i känslan.



Ett inslag som inte var lika bekant var att man för 15 RMB (något mer i svenska kr) kunde köpa fiskmat (såg ut som sardiner) och mata ett stim fiskar med, vilket är vad barnen och Ingeborg ägnar sig åt.



En sällsynt bild; Alfred utan antydan till v-tecken. Som vanligt i Kina var det full kommers runt tillställningen - akvariumet i detta fallet.



Häftigast var en större tank med ett uppbyggt korallrev. Här fanns en dykare som verkade ha som heltidssysselsättning att göra rent tanken. Onekligen ett annorlunda arbete. Genom akvariet gick en rulltrappa och ett rullband. Efter ett tag blev det tyvärr så varmt och kvavt runt tanken att vi var tvungna att gå vidare. Men en schysst glass erbjöd svalka.



Var tvungen att ta med denna bild av en av tankarna. Ett akvarium är ju på många sätt en fiskarnas freak-show. Det är ju nästan bara annorlunda fiskar i de akvarium som visas upp. Inte så många torskstim, om man säger så.



Vad vore ett akvarium utan en delfinshow? Här väntar vi på att showen ska börja.



Själva showen var lite seg. Även om det var imponerande att se konsterna, så var tempot lite för långsamt för västerlänningar. Här är en flicka från publiken som fått möjlighet att följa med en gummibåt som dras av en av delfinerna. Miriam ville gärna byta plats med henne - flickan alltså, inte delfinen.


 
Även idag fick barnen sin beskärda del av folk som ville lyfta dem och ta kort. Edvin, som tycker att det är pinsamt, tackar sin lyckliga stjärna att han inte är lika ljushårig som Alfred och Miriam och därför har lägre värde som fotoobjekt.



Besöket avslutades med att vi gick till en restaurang precis utanför ingången, som vi också besökte i somras. Restarangen går i någon slags tropisk stil. Tyvärr har "hängbänkarna" varit upptagna vid båda besöken och vi har fått hålla till godo med de vanliga stolarna. 

 

I skrivande stund avslutar Ingeborg kvällsläsandet för barnen i Edvins säng. Det har varit en bra dag. De göteborgska generna skulle vilja beteckna den som "fina fisken" - men det vore en pinsam ordvits. 

//Ulf

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0