Vårt nya liv i River Garden

Strax innan jul gick flyttlasset, närmare bestämt från ett område som heter Legend Garden (Li jing hua yuan på kinesiska), till vårt nya ställe i ett område som heter River Garden (Yu jing hua yuan). Flytten var ju inte helt frivillig, men samtidigt tyckte vi att det skulle bli spännande att uppleva nåt nytt. Kan man flytta över halva jorden, ska man väl kunna röra på sig några kilometer till. 

Som brukligt är slussades vi - när vi väl insett att en flytt var oundviklig - runt till ett stort antal hus ute i Shunyi-distriktet, där de flesta västerlänningar med barn huserar. Avgörande för vårt slutliga val var primärt området: nära skola, restauranger, cafeer och affärer och dessutom generellt mer livfullt jämfört med det gamla området; områdeskontoret anordnar bl.a. utflykter och fikatillfällen. (Inför stundande kinesiskt nyår ska de t.ex. hålla ett dumplingparty, som vi ser fram emot att ta del av.) Klubbhuset håller också betydligt högre standard än på förra stället - inte minst servicen hos "management". Men här finns även bassäng, biljard, fussball, styrketräning, träningshall och ett litet bibliotek. Det betalar vår hyresvärd för - och vi har fri tillgång. Det finns också spa, frisör, några butiker, inomhusrink (men den måste man betala extra för) och ett bageri. Vad var då bättre i det förra området? Det var glesare mellan husen, grönare och en fin damm i mitten av områden,  vilket gjorde det trevligt att promenera på kvällarna - hundägare som vi nu blivit. Dessutom har resorna till och från ulfs jobb nu blivit längre.

I Legend Garden var de flesta grannarna svenskar eller kineser. Här är det folk från hela världen, med viss tonvikt på amerikaner. (Deras ambassad har köpt hus här för att nyttja som personalbostäder. Det förklarar även - tror vi - de många vakterna). När det väl blir lite varmare - förhoppningsvis inom kort, just nu är det svinkallt - ska det bli roligt att lära känna grannarna bättre.

Huset är ungefär lika stort som det i Legend Garden, men ganska annorlunda utformat. Över lag är husen som utflyttade västerlänningar bor i större än de hus som man har råd med i stockholmstrakten, men samtidigt är byggkvaliteten ofta bristfällig). En fördel med nya huset är att övervåningen nu inte enbart används att sova i. Särskilt det stora sovrummet går bra att leka i. Dessutom finns det teve och dator i samma rum som utövar lockelse på barnen - särskilt grabbarna.  Nedervåningen har en väldigt öppen planlösning med matplats i mitten. Vi trivs i det stora hela. (För de som vill upptäcka huset ännu närmare finns gästrum med dubbelbäddsoffa).

Även vår ayi, Shao, verkar nu trivas bättre här - hon var skeptisk i början efter att arbetat nästan hela sitt vuxna liv i Legend Garden.

Vi har sen inflyttningen dock haft ett återkommande dilemma: diskmaskinen. Den totalstrejkar mest hela tiden, förutom när reparatören kommer hit. Då spinner den som en katt. Får se om vi får någon ordning på den innan vi flyttar härifrån.

Den 6 februari är det dags för fest i nya huset. Ulfs arbetskamrater är inbjudna. Om allt faller på plats ska vi till dess också vara innehavare av en Volvo som Exportrådet vill sälja. Den är mörkblå, 15 år gammal, automatväxlad och kommer att vara nyttig, bl.a. vi ska hämta besökare på flygplatsen. Mer vardaglig nytta kommer den att ha för Ulf att ta sig till och från jobbet med. Även helgutflykter kommer att underlättas, då vi slipper använda oss av dyra chaufförer med bilar varje gång vi vill hitta på nåt.

Här är lite bilder från området och huset.


"Stora" gatan som leder fram till klubbhuset. River Garden består av strax över 400 hus, med klubbhuset som naturlig samlingsplats. Som vanligt i Kina kör bilarna för fort i området. Vägbulorna hjälper lite, men inte tillräckligt.



Här är livsmedelsaffären "Jenny Lou" som ligger vid torget utanför. Finns också ett ganska stort antal andra butiker och serviceinrättningar också. Torget är amerikanskt så det förslår. Affären Jenny Lou är inriktat på västerlänningar, och rika kineser med utlandserfarenhet. Det mesta är importerat och kostar mer än i Sverige.



Här är då vårt hus i området. Basketkorgen har vi ännu inte utnyttjat. Det har varit för kallt för att det skulle kännas aktuellt. Trädgården är inte särskilt stor, men är inhägnad så att vi kan släppa ut Lova utan att hon kan rymma.


Barnen har skrivit kinesiska nyårshälsningar som vi satt upp på fönstret. Vi vet inte mer än att det ska vara lyckönskningar av nåt slag.


Fikahörnan. Här sitter vi ofta och dricker te. Brasan ska fungera, men vi har inte provat den ännu.



Solrummet - som bostadsmäklarna kallade det - med matsalen i bakgrunden. Hoppas vi inte smashar nån av rutorna...



Miriams rum, som är det stösta av barnrummen.Om ni undrar vad det är för mackapär vid sängen är det en luftrenare som ska rena smutsig pekingluft för (nervösa) västerlänningar. Dess verkningsgrad känns ännu inte bevisad - men som alla andra vågar man inte chansa och ta bort den.


Alfreds rum lite "von oben".

//Ulf

Kommentarer
Postat av: Kristin

Å vad härligt ni ser ut att ha det! Det är bra att det verkar ha gått smärtfritt med flytten. Jag har också inflyttningsfest snart i Bryssel, nämligen den 7 februari, dagen efter er. Ska bli spännande.

2009-01-26 @ 11:18:09
URL: http://kristinblom.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0