Xian

Vi har just kommit hem från en liten semesterresa till Xian, huvudstad i Shaanxi-provinsenbelägen ganska precis mitt i Kina. Xian är framförallt känt för terrakottarmén och att staden var viktig under flera av de stora kinesiska epokerna: Qin-, Ming- och Tangdynastierna. För att vara en stad som har ett sånt betydelsefullt historiskt arv har den i dag ett rykte om sig vara ganska ful. Vägen in från flygplatsen var också kantad av vad som såg ut att vara stora kolkraftverk - kanske inte det vackraste man kan skåda på denna jord. Lyckligtvis fanns det också annat bortom kolkraftverken.

Vi hade egentligen tänkt resa mellan de olika historiska plasterna på egen hand, men när vi av en slump vid flygplasten kom i kontakt med den statliga turistbyrån kunde de för en överkomlig summa ordna egen bil med chaufför till oss. Det blev förvisso lite dyrare men man slapp allt krångel som brukar vara förknippat med att ordna egen transport.

Hotellet visade sig vara ganska hyggligt, men den kinesiska frukosten som vanligt nästan oätbar. Förstår inte varför man framhärdar med att servera allt som man inte känner för på morgonen.

Första stoppet var terrakottarmén. Det var faktiskt lika häftigt som vi föreställt oss. Också intressant att det ligger så mycket kvar i jorden som man inte grävt upp. (Eller är det möjligen ett PR-trick och kineserna är medvetna om att allt spännande redan är uppgrävt, men man vill upprätthålla myten?) Men det kändes helt rätt att prioritera ett besök vid terrakottaarmén under vår kinavistelse.


Alfred och Miriam på väg in till museet.

Den vanligaste vyn över terrakottafigurerna. Detta är bara en av tre utgrävningsplatser. Just denna är ylld av fotsoldater. Den andra innehåller kavalleriet.

Här ärAlfred framför huvudutgrävningsplatsen.

Så här ser de ut i närbild.

Ytterligare en närbild.


Inte närbild på terrakottakrigare, utan Ingeborg.

Bild från tredje utgrävningsplatsen, som var fylld av högre officerare och räknas som "kommandocentral" för soldaterna vid de två andra utgrävningsplatserna.

En av de ståtfulla krigarna i särskild monter. Nedan följer fler bilder på praktfulla slagskämpar.





Efter ett par timmars besök vid terrakottamuseet bar det vidare till en gravkulle några kilometer bort där en kejsare ska ligga begravd, men som heller inte är undersökt. Turen uppför kullen var dock trevlig och gav en fin utsikt över området.


Ulf på väg uppför trappan till gravkullen. Tror att det var första Qin-kejsaren som ska vara begravd på platsen. Är inte helt lätt att hålla reda på alla dynastier och kejsare under seklena. Nedan är lite fler bilder från gravkullen.


Edvin med slättlandet bakom sig.

Miriam med sin nya hatt.

Alfred med sitt nya svärd, som blivit en riktig favorit.

Tredje stoppet var några varma källor som använts som badpalats av flera kejsare och höga officiella statstjänstemän tillsammans med konkubiner. Antagligen har det försiggått ett och annat i poolerna under årens lopp ;-) Det var i alla fall en väldigt fin park kring de gamla bassängerna. Dessutom ska platsen vara kopplad till den så kallade Xian-incidenten 1936 då Chang Kai-sheck blev fängslad under en period av en Manchurisk krigsherre, vilket ledde fram till ett tillfälligt enande mellan Kommunistpartiet och Koumingtang för att motverka japanernas framfart i landet. Hur badkällorna kopplades till incidenten framgick tyvärr inte. Några parkbilder nedan.









Efter lunch och besök på en silkfabrik var det sista stoppet för dagen en mycket gammal pagod i andra änden av staden. Det tog närmare en timme att komma dit. Väl framme var vår tid med chauffören på väg att ta slut så vi hann inte gå in i själva pagoden, utan promenerade runt den. Området visade sig vara Xians promenadstråk nummer ett: ett jättetrevligt öppet parkområde med lustiga statyer, fontäner, försäljare och happenings lite varstans. Klart värt ett återbesök om det skulle bli aktuellt.



Efter att blivit skjutsade tillbaka till hotellet och där vilat en stund satte vi åter av ut på stan. Denna gång för middag. Då hade det börjat störtregna. Efter att ha ätit, blivit blöta och Miriam drattat på ändan i vattnet köpte vi var sina paraplyer i olika färger.


Om ni undrar hade Ingeborg ett lila paraply.

Som synes vräkte det på rätt bra ett tag under den tidiga kvällen.

På kvällen var delar av familjen trött och stannade på hotellrummet, medan undertecknad (Ulf), Miriam och Alfred gick en promenad i regnet med våra paraplyer.

Vi hade tänkt ägna nästa dag åt en cykeltur på Xians stadsmur som sträcker sig oavbrutet 14 kilometer runt staden. Men vädret var fortfarande för dåligt för att det skulle vara aktuellt. I stället tog vi en promenad mellan skurarna. Så trots att alla varnat oss för värmen i Xia, gick vi och småfrös. Vi gick sedan, efter en långlunch, långsamt tillbaka till hotellet - Miriam drattade ytterligare en gång på ändan i en vattenpöl -  genom de intensiva och spännande muslimska kvarteren i staden. Tyvärr såg vi inte den berömda moskén, men något ska ju sparas till nästa gång.


Miriam i regnet på Xians stadsmur.

Affe på "balkongen" på ett av de större vakttornen.

Hade varit kul att tandemcykla runt, men tyvärr tillät inte vädret det.

Utsikt mot stadslivet.

Gatubild från muslimska kvarteren.

På vägen ut till flygplatsen övertalade taxichauffören oss att åka utan taxameter till förutbestämt pris. Vi tjänade säkerligen inget på det, och dessutom går det långsammare då det innebär att chauffören undviker alla "snabbvägar" eftersom de är belagda med vägtullar. Men vi hade inget bråttom och det innebar en extra sightseeing genom staden.

Vad som är extra roligt med den här typen av resor är att barnen hanterar det så bra. De kan gnälla till vid några enstaka tillfällen, men på det stora hela verkar de tycka att det är ett äventyr - precis som oss vuxna. Eftersom man själv är trött på kvällen måste deras ansträngning kännas ännu större. Trots det, som sagt, huvudsakligen glada miner.  Den inställningen kan vara bra att bära med sig i livet.

Till hösten har vi inte bestämt oss vart vi ska resa. Hongkong ligger närmast till hands, men vi får se... Planen är att beta av åtminstone en plats per termin på vår lista över ställen vi vill se i Kina.

//Ulf

Kommentarer
Postat av: Kristin

Åååå jag vill se mer av Xi'an! Sååå coolt. Synd på regnet men ni var fina med era paraplyer! Hong Kong är coolt och helt annorlunda än Mainland China.

2009-05-11 @ 09:46:56
URL: http://kristinblom.wordpress.com
Postat av: ingeborg

Du får ge oss lite tips på vad vi bör se när vi kommer till Hongkong. Det kan andra som varit i Hongkong och läser detta också göra. God mat har jag förstått det som, eller? Vi har väl tänkt disneyworld men i övrigt vet vi ingenting.



Ingeborg

2009-05-13 @ 07:11:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0