Miriam 7 år!

Igår fyllde Miriam sju år. Hon vaknade förstås extra tidigt men var mycket duktig på att spela sovandes när vi väl fått upp de två pojkarna. Här kommer lite bilder från dagen.Med sång och presenter "väcktes" Miriam.
Hon är redo att börja öppna paketen.
Här är hon med den nya uppsydda klänningen, halsbandet, solfjäder, väska och Barbie som musketör.
I skolan fortsatte också firandet. Fröken har lagt ut ljuset som symboliserar solen och med årets månaderna runt omkring. Barnen sjöng en årsvisa medan Miriam fick gå varv efter varv runt solen. Vi hade med oss sju kort, ett från varje år. Efter ett varv visade vi upp ett kort med Miriam och berättade något om henne.
Sedan sjöng barnen Happy Birthday på både engelska och kinesiska. Fröken frågade efter svensk text men det finns väl inte till den melodin?
Miriam bjöd på hembakade bullar och jordgubbar.
Framför henne satt ett ljus och både den kinesiska och svenska flaggan.

På kvällen skulle firandet fortsatt lite med tårta och en av Miriam vald restaurang. Men med Alfred sjuk i influensa blev det istället mat hemma med pepparkakor och ballerinakex från IKEA. Om två veckor blir det barnkalas.

/IngeborgHong KongI början av november drog hela familjen till Hong Kong. Vi bodde på Kow loon. Här ser ni oss vid hamnen en bit utanför vårt hotell med utsikt mot Hong Kong-ön.Vi åkte en hel del färja mellan hotellet och Hong Kong-ön. Kostade inte särskilt mycket.Hong Kong är en cool stad; en av världens mest tätbefolkade områden med många och häftiga skyskrapor blandat med byggnader från den koloniala epoken.Första dagen tog vi en tur upp till toppen på en av kullarna på Hong Kong-ön. Färden gick med en gammal och tydligen mycket känd spårvagn.Ca 500 meter upp över Hong Kong har man ganska schysst utsikt. Staden är väldigt kosmopolitisk. På toppen passade vi på att äta mat på en restaurang som hämtade inspiration från filmen "Forest Gump" (?!). Maten var bästa på resan. För att få lite variation tog vi vanlig stadsbuss ner till centrum igen.En känd aspekt av Hong Kong är shopping. Det finns många gränder mellan skyskraporna som erbjuder billiga varor i "plenty". Shopping är dock inte vår specialitet och inte något som vi ägnar allt för mycket tid åt (några smärre fynd blev det ändå), men det var kul att promenera i gränderna.Sen tog vi båten tillbaka mot hotellet. Som framgår är vädret mycket skönare än vad Peking har kunnat erbjuda senaste veckan.På kvällen åkte vi till ett vanligt kinesiskt distrikt av staden där det - kvällen till trots - var så varmt, upplyst och tätt att det kändes som att vara inomhus. Även här var kommersen i full gång fram till sena kvällen, men vi sökte oss tillbaka till hotellet i rimlig tid för det väntade nya äventyr dagen efter.Till barnens stora förtjusning hade vi bestämt att en av dagarna skulle ägnas åt Disneyland, den enda i Kina - än så länge, för om några år väntas en ny öppna i Shanghai.Första stopp var Framtidslandet. Disneyland var uppbyggt på fyra olika temadelar.Det blev en hel del attraktioner. Alla var lite gulliga som disney brukar vara. Man saknade faktiskt lite monstergrejer. 


Sen var det ju en hel del shower och uppträdanden. Faktiskt den stora behållningen i parken. Här ser ni öppningsnumret på "Golden Mickey" - den största showen parken hade att erbjuda. Faktiskt riktig rolig att se och lyssna till.


Här är vi uppe och klättrar på Tarzans trädkoja.Givetvis var det parader på programmet. På bilden är det Toy story-gänget. Kvällen avslutades med ett fyrverkeri.Dagen efter åkte vi ut till skärgården, närmare bestämt till Lamma island. Ett gammalt fiskeläge som blivit promenadområde för stadsbor och ett ställe där bohemiska västerlänningar verkar vilja bosätta sig. Häftigt att också få uppleva denna del av storstaden Hong Kong.
Vi anlände till ena delen av ön med sikte att ta oss till färjeläget på andra änden.Innan promenaden över öns kullar intog vi lite dryck på en av restaurangerna vid färjeläget. Livet har haft flera sämre ögonblick, men inte så många bättre.Sen råkade vi göra en avstickare från stigen och snubbla på en av - enligt vad vi fick höra - Hong Kongs enda fina badstränder. Nedan är lite fler badbilder. Härligt för att vara en bit in i november.


Sen fortsatte färden upp över ön mot byn på andra sidan.
När vi kom fram stod vi i valet och kvalet om vi skulle stanna och äta eller ta nästa färja hem. Men då färjan precis anlöpte byn och det sannolikt skulle dröja innan nästa kom så hoppade vi på den. Men upplevelsen på ön var i de vuxnas tycke höjdpunkten på resan. Barnen röstade på Disneyland, vilket inte är särskilt förvånande.På kvällen var det dags för ytterligare en promenad. Nu hamnade vi i ett område där man kommit igång med julskyltningen - vilket kan ses ovan.Den sista morgonen  hann vi bara med ett dopp i hotellets simbassäng. Förutom undertecknad som så vanligt fegade ur när det gäller att bada innan eftermiddagen.

//Ulf

Halloween

Det bor många amerikaner i vårt område vilket gör att Halloween är en stor högtid. Det har pyntats i veckor med skelett, blinkade gravstenar, blodiga kroppsdelar i trädgården samt mängder med pumpor. För att underlätta för alla barn som vill samla godis, fick alla hushåll en fladdermusskylt. Ville man ta emot barn satte man upp den skylten tydligt i förnstret. På så vis kunde man välja att delta i festligheterna eller inte.
Klubbhuset arrangerar en hel del också. Vi fick till exempel alla varsin pumpa att skära ut och visa upp. Det som alla barn dock har pratat om den senaste tiden var spökhuset. På övervåningen har samlingssalen varit låst men kistor, svart tyg och annat spökligt har burits in.
Barnen är utklädda inför "trick or treat".  Edvin som vampyr, Alfred som jediriddare som blivit förvandlad till spöke och Miriam som en snäll häxa. De står framför vår nya bil som förresten heter Lova.
Först var det samling utanför klubbhuset. Där var mängder med barn och vuxna som var klädda i alla olika slags dräkter, från superhjältar till monster. Från stora högtalare spelades det Ghostbuster och andra lämpliga sånger. Bredvid Miriam står hennes klasskompis Nadia som Supergirl.

Alla utklädda personer, barn som vuxna fick ta emot lite godis. Detta är verkligen i högtid i sockrets tecken. 
Sedan var det en parad runt fontänen.
Här är ingången till klubbhuset.
Skärpan är inte bra men man ser ett axplock av allas pumpor.

Efter paraden skickades alla barn ut för att "trick or treat" (bus eller godis). Vi var fyra familjer som firade tillsammans. Medan barnen sprang runt i området kunde vi i lugn och ro prata. Vi åt god italiensk mat och barnen fick efter sitt insamlande pizzor och till efterätt förstås godis.
Men sedan var det dags för spökhuset. Här är vi förväntansfulla innan upplevelsen av spökhuset. Vi fick vandra upp för en baktrappa till övervåningen. Det låg gamla löv överallt som prasslade lite kusligt.
Den här "mannen" mötte oss. Det är helt mörkt i korridorerna vi går, förutom några läskigt blinkande ljus som förstärker kusligheten. Vi ser ingenting utan plötsligt hoppar det bara fram figurer ur hörnen. På bilderna med kameran gör blixten att vi ser rummen tydligare än vad man gör i verkligheten där vi fumlade fram och blev överrumplade hela tiden av olika ljud och figurer.
Det står kistor som öppnas och vampyrer dyker skrikandes fram.
Denna skräckfigur har tagit två unga flickor till fånga. På golvet skymtar blodiga kroppsdelar.
I sista rummet dyker denna man upp med motorsåg som han startar på högsta volym. Det var mycket bra gjort. Tre gånger fick man ta sig igenom spökhuset och det var lika läskigt varje gång.


Det var kul att få uppleva en riktig amerikansk halloween. Slutligen kan ni igen få se våra tre monster i närbild./Ingeborg


RSS 2.0