Fina tröjor



Idag har vädret varit mulet. Efter att ha varit ute hela förmiddagen blev det lagom med en inneaktivitet på eftermiddagen. Barnen gjorde egna tröjor. Med hjälp av tygpennor och bilder från nätet skapades dessa coola t-shirtar.

Egentligen skulle dessa göras igår tillsammans med en kompis till Miriam. Men jag hade inte räknat med Beijings fuktiga väder. Jag tvättade tröjorna snabbt och sa till barnen att så fort de har torkat kunde de måla på dem. Men de blev aldrig torra. De var till och med fortfarande något fuktiga idag på förmiddagen efter att ha hängt på tork en hel natt. Där ser man.

Men resultatet blev fint i alla fall.

/Ingeborg


50 länder - på bara ett par timmar

Nu har skolorna lov i en vecka. Tyvärr är Ulf samtidigt i Sverige. Men vi får roa oss själva. Igår passade vi att göra en utflykt. Vi åkte till World Park som är en nöjespark där de flesta av världens kända byggnader finns i miniatyr. Det var härligt väder och vi hade hyrt en chaufför för dagen.




Efter en dryg halvtimme i bilen var vi framme. Här står barnen framför ingången.




Det första vi möter är en livs levande elefant och efterhängsna försäljare som vill sälja kort. Paradoxalt nog stod djuret mitt i Italien. Vi vandrade dock vidare och ganska snart var vi i Frankrike och Sacre Cour.




Här är ett berömt slott i Tyskland.




Här är vi framför Stonehenge.




Ivrigt letade vi efter något svenskt. Kaknästornet, dalahäst eller varför inte något av våra slott. Men icke. Vi fick bli skandinavier. Här ser ni två sjöjungfruar. I bakgrunden ser ni New York.




En rask promenad via bron i San Francisco kom vi till Washington och kongressen.




En av Mexicos trappstegspyramider i Chichenitza. Tyvärr får man inte klättra upp för alla trappstegen. Senare i Kina kan man dock gå på kinesiska muren.




När vi kom till Egypten fanns där förutom dess berömda byggnader också kameler som man mot en viss peng kunde sitta på och bli fotograferad.




När vi befann oss i Afrika bestämde vi oss för att ta matsäckspaus. För att få in lite extra pengar fanns det ett afrikanskt område med en buffel och tre påfåglar och en totempåle. Ingen känd byggnad i närheten men vi kunde få våra bilder på muggar, nyckelringar eller som vanliga kort. Ville man vara utklädd fanns det dessutom mängder med kläder att ta på sig också.




Här ser ni operahuset i Sydney och Påskön med sina huvuden på samma bild.




I dammen levde det mängder med guldfiskar. Mot betalning (givetvis) kunde man mata dessa gigantiska fiskar.




De trängdes och var ofta mer över vattenytan än under den. Det var inte direkt ett ställe man ville bada i.





Kineser väljer gärna lyckosamma datum eller viktiga händelsers datum som sin bröllopsdag. Det var till exempel mängder med registrerade äktenskap 2008.08.08 eller 2009.09.09. Likaså nationaldagen den 1 oktober är ett turtal. Så under dagen i parken såg vi mängder med brudpar. I Kina tar man sina kort innan bröllopsdagen och det tar ungefär en hel dag. Man får av fotografen låna tre uppsättningar kläder och tar kort på olika ställen. Extra populärt i parken var Parthenon där de lyckliga paren var klädda i vitt.

Här är dock ett kort av en ensam brud på äng. Den vitklädde brudgummen kan ni se i ena änden av kortet. Extra roligt är det att man ser att det är lånade kläder. Under klänningen kan man ofta skymta vanliga gympadojor och jeans.




Tills sist efter att ha vandrat runt världen avslutade vi utflykten med en stunds hoppande. I borgen fanns en liten kinesisk kille som gärna följde efter barnen och ville leka. Hans föräldrar ville ta kort på honom tillsammans med Edvin, Alfred och Miriam men barnen hade inte tid att stå still.




Där var en hel del personer som snällt bad om att posera på kort med våra barn. Edvin svarade ett bestämt nej varje gång. Medan Miriam och Alfred flertalet gånger ställde upp. Några ville dessutom ta kort på hela familjen. Men de sistnämnda visade det sig senare vara försäljare som sedan ville sälja kortet till oss i form av någon souvernir. Lite tröttsamt.

Vi åkte berg- och dalbana genom Grand canyon också. Det var mycket roligt men dyrt. Det får bli mer av den varan när vi kommer till Hong Kong i november.




Slutligen på sista bilden har barnen klättrat upp på en stenelefant.

Glada och trötta åkte vi hem till River garden och tog ett dopp i poolen.
Idag regnar det men lov är ändå lov. Och i morgon har vår ayi semester i en vecka framåt, vilket för vår del innebär förutom tvätt och disk att vi kan sova länge på morgonen och ha på oss pyjamas hela förmiddagen om vi vill.

/Ingeborg





Till och från skolan

I och med bytet av skola förändrades våra morgonrutiner. Nya skolan ligger längre bort och vi har inte längre möjlighet att promenera dit. Fördelen nu är dock att vi alla äter frukost ihop och äker tillsamnans med bilen till MSB. Här kommer lite vardagsbilder:




Utanför skolan står det vakter som håller koll på all trafik så att barnen kommer säkert in på skolområdet. Varje bil som ska parkera på anvisade platser behöver en parkeringskylt. Men när vi efterfrågade en tyckte inte vakterna att det behövdes. Vår gamla bil kände de igen.




Som ni ser ska Miriam och Alfred ha idrott idag och har därför sin uniform på sig.





Varje morgon och eftermiddag kollas allas temperatur. Är den 37,5 så kommer man inte in på skolan.




Här sitter Miriam i de fins stolarna utanför expeditionen. Väl inne på skolan går vi i samma ordning varje dag. Vi börjar att lämna Edvin i hans klassrum, för att sedan gå till Alfreds och till sist lämna Miriam. På eftermiddag blir det tvärtom. Först Miriam, Alfred och till slut Edvin.




På väg till Edvins klassrum brukar Ulf och Alfred stanna vid kartan och prata världsdelar.




Där bredvid ligger också biblioteket. På eftermiddagarna kan man komma in och låna lite böcker.





Idag var vi inte så tidiga att någon av de 7 datorerna var lediga. Annars tycker Edvin om att börja dagen med matteprogrammet Mathletics.




Här står Alfred i sitt klassrum. De brukar börja dagen med läsning.




Till sist kommer vi till Miriams klassrum. Här ser ni henne ta sin lapp och "stämpla" in. De har de senaste veckorna arbetat med äpplen. Igår var de på skolutflykt och fick plocka äpplen i en handelsträdgård utanför stan.

När barnen är lämnade åker Ulf vidare med bilen till stan och jag ofta med Lova som sällskap ska ta mig hem. Det är inte helt lätt att få en taxi härifrån så för det mesta promenerar jag. Det är trafik, bilar och ett evinnerligt tutande. Det är mycket spännande för den träckan som tar ungefär 40 minuter är ett stycke Kina i förändring. Varje vecka har något nytt hänt.




Här stod det flera typiska kinesiska hus. Men nu ska det gamla bort och ersättas. Med största sannolikhet kommer det att bli flera fina, dyra affärer här om ett tag.




Husen rivs fort och det rivs mycket.




Nästa år ska den nya tunnebanelinjen ut till förorten öppnas. Det byggs med rasande fart. Alla dagar i veckan är arbetet igång. Vilket är paradoxalt, för en bit bort finns det en vägsträcka som har varit en byggarbetslpats sedan vi kom hit för ett år sedan. Och det arbetet går mycket långsamt och orsakar trafikstockning var och varannan dag.



Nu är Lova och jag nästan hemma. Vi ska över bron och svänga in till vänster. På eftermiddag ska jag ta mig till skolan igen. Ibland promenerar jag, tar en taxi eller åker den lokala bussen. Det fungerar bra dit men när tre trötta barn och jag ska hem igen är det inte roligt att gå och gå och inte hitta någon taxi som vill ta oss.

I förra vecka hittade jag därför en chaufför som hämtar mig vid River garden kör till skolan, väntar och kör hem oss allihopa. 



 
Trots dessa förändrade morgonrutiner är vi alla så nöjda med skolbytet. Barnen trivs och vi trivs. Ett tecken på det kan ni se på bilden här när barnen häromdagen vaknade tidigt. Klockan var innan sju och bägge pojkarna sätter sig vid datorerna och spelar mathletics, som är det matematiska skolprogram som de använder i skolan.


/Ingeborg



All inclusive-fest

River Garden, området vi bor i, anordar ett antal fester under året. Tidigt i våras anordnade man exempelvis ett dumplingkalas i klubbhuset. I maj skulle Drakbåtsfestivalen gått av stapeln, men på grund av den nya influensan blev den inställd. Ingen fick tillstånd att ha fest där mer än 100 människor skulle delta. Nu i helgen blev den dock av, denna gång utan tillstånd. Chefen för klubbhuset framhöll för besökande ordningsmän att det inte var en scen som byggdes utan en ställning för ett blomsterarrangemang inför nationaldagen, 1 oktober.

En timme innan starten på lördagen samlades ett gäng svenska familjer och minglade lite med dryck och snacks. Det gällde dock att inte inta för mycket upplivande dryck för vid infarten till festen skulle temperaturen kollas. Över 37,5 C - ingen fest. Alla kom dock in. Och vilket hejdundrade kalas det blev!

Här följer lite bilder:



Förfest hos familjen Pers. Tack och lov var det fint väder så vi kunde vara i deras stora trädgård.




Efter mycket hopp i studsmattan, valde barnen att se på TV i väntan på den stora festen.



 
Här är vi inne på festområdet. Biltrafiken var avstängd framför klubbhuset och överallt var det fullt med människor, massor av mat och bord att sitta vid.




Varje familj fick ta med sig fyra gäster. Vi fick med oss familjen Höjding. Vid ett långbord samlades svenskarna. Förutom familjen Höjding syns på bilden familjen Harborn. Barnen sprang fritt över hela området.





Det var fullt med folk.




Det var bra att ta ett bord. Då visste barnen var alla föräldrarna var. All dryck och mat serverades utan kostnad. Det är ett sätt för River gardens ägare att säga tack till oss som bor i deras område.




Under kvällen var det mycket underhållning. Allt från kinesisk drakdans -som på bilden- till magdans, kampsportsuppträdande, lotteri och disco.





Alfred framför bandet som spelade under kvällens senare timmar.




Edvin och Emil dricker läsk. För barnen fanns det bland annat en läskbar, hoppborg, och pysselhörna.
 



Barnen stod på scenen och dansade under tiden bandet spelade. Miriam hann knappt prova någon mat under kvällen.

Hon ställde sig dock i sockervaddkön. Den var lång och skulle ta 1 1/2 timme. Men Astrid och Josephine, som stod före i kön, var snälla nog att ta fler sockervadd när de var först i kön.




Alfred stilar och jag studerar honom stolt.




Miriam poserar vid ett av lejonen som sitter framför klubbhusets ingång.





Ulf och Alfred står vid dansgovlet. Festen pågick från 18.00 - 24.00. Men de flesta gick hem vid halvtolvtiden då regnet kom. Det var ett mycket trevligt arrangemang. Nu väntar barnen ivrigt på nästa stora fest som är Halloween i slutet av oktober.

/Ingeborg

vänner, hutonger och tempel

För ett par helger sedan var vi bjudna till våra norska vänner, familjen Flakk, som jobbar på norska ambassaden. De bor inne i stan mitt i ett hutongområde, alltså Pekings traditionella byggnadsområden som nu rivs i rasande takt.  Bara att hitta dit var ett äventyr. Smala gator som inte var enkelriktade - så att man plötsligt fick ett möte -  och dessutom fulla med människor, cyklar och hundar.

Våra vänners område är omgärdat av en mur och består av kanske tre eller fyra längor av hus med gemensam gräsmatta framför, lite som ett radhusområde. Barnen kunde cykla runt husen och i ett hörn stod en stor studsmatta. Det var mycket mysiga hus och framför allt var läget spännande. De bor granne med Konfuciustemlet och har promenadavstånd till ett sjudande kinesiskt vardagsliv som vi som bor utanför stan inte lika ofta stöter på.

Innan middagen gick vi till Konfucisustemplet. Runt om i Kina finns det flertalet tempel till filosofen Konfucius ära. Det här är det andra största i landet. Det har varit en skola för konfucianism, men är numera ett museum och parkområde.





Här står vi allihop i den vackra parken.




Miriam står vid en av trapporna som leder upp till ett av de olika husen.




Alfred gör som vanligt segertecknet. Folksamlingen längre fram står vid ett av cypressträden som enligt legenden har kunskap att visa vem som har ärliga avsikter och inte. Enligt berättelsen slet trädet av hatten på en högt uppsatt korrumperad man som gick förbi.





Edvin står vid en av 189 olika stentavlor. Det tog Jiang Heng (mannen som gjorde tavlorna) 12 år att färdigställa dem med bland annat 630 000 kinesiska tecken.




Innan OS var denna park eftersatt och sliten. Men tack vare evenamanget rustades hela område upp med färg och växlighet.



Här sitter vi nu utanför Tommy och Christines hus och äter god kinesisk mat. En väldigt trevlig kväll i Beijing.


RSS 2.0