vänner, hutonger och tempel

För ett par helger sedan var vi bjudna till våra norska vänner, familjen Flakk, som jobbar på norska ambassaden. De bor inne i stan mitt i ett hutongområde, alltså Pekings traditionella byggnadsområden som nu rivs i rasande takt.  Bara att hitta dit var ett äventyr. Smala gator som inte var enkelriktade - så att man plötsligt fick ett möte -  och dessutom fulla med människor, cyklar och hundar.

Våra vänners område är omgärdat av en mur och består av kanske tre eller fyra längor av hus med gemensam gräsmatta framför, lite som ett radhusområde. Barnen kunde cykla runt husen och i ett hörn stod en stor studsmatta. Det var mycket mysiga hus och framför allt var läget spännande. De bor granne med Konfuciustemlet och har promenadavstånd till ett sjudande kinesiskt vardagsliv som vi som bor utanför stan inte lika ofta stöter på.

Innan middagen gick vi till Konfucisustemplet. Runt om i Kina finns det flertalet tempel till filosofen Konfucius ära. Det här är det andra största i landet. Det har varit en skola för konfucianism, men är numera ett museum och parkområde.





Här står vi allihop i den vackra parken.




Miriam står vid en av trapporna som leder upp till ett av de olika husen.




Alfred gör som vanligt segertecknet. Folksamlingen längre fram står vid ett av cypressträden som enligt legenden har kunskap att visa vem som har ärliga avsikter och inte. Enligt berättelsen slet trädet av hatten på en högt uppsatt korrumperad man som gick förbi.





Edvin står vid en av 189 olika stentavlor. Det tog Jiang Heng (mannen som gjorde tavlorna) 12 år att färdigställa dem med bland annat 630 000 kinesiska tecken.




Innan OS var denna park eftersatt och sliten. Men tack vare evenamanget rustades hela område upp med färg och växlighet.



Här sitter vi nu utanför Tommy och Christines hus och äter god kinesisk mat. En väldigt trevlig kväll i Beijing.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0