Kinesiska nyåret

Årets kinesiska nyårsfirande firades med en del sociala aktiviteter, kortare utflykter, promenader samt en hel del hederlig vila. Som vanligt prägladesnyårsaftonen med hysteriskt fyrverkeri. Medan övriga familjen inte kunde sova, Lova skakade hysteriskt i sin korg bredvid vår säng hade jag (Ulf) somnat i soffan och märkte ingenting. Att somna i soffan har förövrigt utvecklats till något av en hobby.
 
 
En av de sociala aktiviteterna var att bli bjudna på hot pot av familjen Andreassen. Deras son Ricky är god kompis med Alfred. Hotpot-restaurangen låg i ett köpcentrum vid Dongzhimen. Namnet på restaurangem var en ljudhärmande översättning från kinesiska och hade givits det inte helt lyckade engelska namnet Dolar Shop (Dou lao fang). Desto mer lyckad var maten; den bästa hotpoten vi smakat i Kina. Efteråt åkte vi hem till familjen Andreassen för efterrätt. 
 
 
En dag åkte vi till grannstaden Shunyi där vi gick på ett kinesiskt tehus tillsammans med vår kompis Huang Xiaojuan, eller Julia som vi vanligen kallar henne. En av servitriserna utförde en teceremoni med det beställda teet. Inte billigt, men man bör ju ha upplevt det någon gång om man bor så länge i Kina.
 
En annan dag bakade Ingeborg semlor och bjöd in kompisar.
 
 
Fredag eftermiddag gick jag från jobbet lite tidigare för att med övriga familjen åka till Long Qing Xia. Det är ett slags naturområde ett par timmars bilfärd norr om Peking. Egentligen är det en stor ravin och en damm. Runt detta har man skapat ett promenad- och upplevelseområde. Vintertid skapar man en isskulptursfestival som är rätt omtalad i den kinesiska huvudstaden. Det är inte bara isskulpturer som lockar. Man har också prytt parken med allahanda fantasidjur, ljuskulisser och ljusdekorationer. På bergsväggarna hade man en enorm ljusslinga som skulle likna Kinesiska Muren och dessutom allahanda andra ljusskreationer.
 
 
 
Resan anordnades av China Cultural Center. Med på resan följde även tre fjärdedelar av familjen Ramsthaler.
 
 
 
Isskulpturområdet var större än vi hade trott. Det var en ganska skön blandning av imponerande konstnärskap och kinesiskt kitsch.
 
 
 
Området var som sagt större ön förväntat. Det var inte heller bara vi som kommit fram till att detta var en bra idé att tillbringa em fredagskväll under nyårsfirandet. Det var med andra ord väldigt mycket folk.
 
 
 
 Efter att ha besökt isskulptursparken tog vi drakrulltrappan upp till dammen .Därifrån hittade vi en grotta med namnet Hundra blommors grotta, som visade sig vara en lång gång fylld med plastblommor och -träd tillsammans med en och annan skapad fantasivärld. Ingen kinesisk park är komplett utan en åkattraktion, så efter grottan åkte vi en slags rodel. Innan avresa hann vi också äta vår matsäck med varm choklad.
 
/Ulf

RSS 2.0