Sommarpalatset

Da lararen i kinesiska av okant skal inte dok upp vid var lektion i morse beslot vi oss i all hast att agna dagen at Sommarpalatset. Det har framforallt varit Qing-dynastins sommarnoje for att undkomma Forbjudna staden, som ju ligger mitt i Beijing. Sarskilt forknippas palatset med ankekejsarinnan Cixi under hennes regeringstid i slutet av 1800-talet. Hon fick bygga upp det tva ganger efter opiumkrig och boxaruppror. Cixis rykte som harskare verkar lite blandat. Hur historien an bedomer henne sa hade hon sinne for att bygga en schysst sommarstuga, for att inte tala om den tillhorande tomten. Sommarpalatset var som ett Hagaparken (norra infarten till Stockholm) i kubik. Det var scenisk natur, praktfulla hus, intressant historik... Val vart ett besok. Efter ett antal timmar runt palatsomradet tog vi taxi in till stan och handlade saker att satta upp pa vaggarna i barnens rum. Avslutningen av utflykten bestod av en middag efter San li tun - Beijings bargata. Sammantaget en mycket lyckad dag for familjen Andreasson i den kinesiska huvudstaden och dess omgivningar. Nedan ar nagra bilder fran Sommarpalatset.




Entren till sommarpalatset. Drakar kan det inte bli for mycket av i Kina.



Den har bilden planerar vi att anvanda som bevis for att vara barn egentligen ar attlingar till Qing-dynastin och att vi har laglig ratt till en del av Sommarpalatset. Garna med sjoutsikt.



Jag och Edvin vid en av palatsets innergardar. Har brukade Cixi lyssna pa opera tillsammans med de hogre ambetsmannen.



Som vanligt vacker vara barn oerhord fascination hos kineserna. Har ar en av manga som ville bli fotograferade med barnen under dagen. Ibland stannar stora sallskap och pekar, stirrar, kommenterar pa/om oss. Lyckligtvis tycker barnen att det ar roligt - for det mesta.  



Hustru innan vi gick upp till "Det langa livets berg" och "Den oandliga vishetens tempel", som man ser i bakgrunden. Langre ner kommer en "efter-bild".




Har tog vi en drickapaus innan vi paborjade uppstigningen.



Har syns familjen i trappan pa vag uppfor. Strax efter vi tog bilden utmanade jag barnen pa ett race till toppen. Inte min smartaste ide. Svettades fram till kvallen. Men, det var det vart. Jag vann!



Latt svettig hustru nastan uppe pa toppen, med den kejserliga sjon i bakgrunden, som vi sedermera korsade med bat.



Alfred gor en kejserlig pose vid Marmorbaten, som egentligen ar av tra, men med flott malning. 



Avslutningsvis en bild av Miriam.


/Ulf

Kommentarer
Postat av: Kristin

Vilka fantastiska bilder! Vilket slott... eller eh... sommarstuga menar jag.

2008-07-31 @ 10:03:43
URL: http://kristinblom.wordpress.com
Postat av: Ingeborg

Japp, du ar valkommen hit nasta gang.

2008-07-31 @ 16:21:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0