Juletid

Det är juldag. Alla sov länge i morse och dagen känns så där härligt slö. Vi spelar Wii, promenerar med Lova, plockar undan grejer inför ommålning som börjar imorgon och packar. I morgon, samtidigt som huset målas om, åker vi på semester till Vietnam och Kambodja. Men innan dess kommer lite julbilder.
Dan före doppardan var vi i stan för att hämta upp våra pass med förnyat visum - vil vill ju gärna bli insläppta igen när vi landar i Peking. Då passade vi på att äta i Solana som är ett nybyggt köpcentrum i nordöstra delen av Peking. Här var det julstämning i kvadrat! Ljussättningen inne på området är -som kanske framgår - något "over the top".
Det var dessutom svinkallt.
Edvin påpekade som vanligt att det inte alls var kallt och han inte behövde ha jacka. (Någon börjar bli tonåring...)
På julafton var vi inbjudna till familjen Karlsson på Ritz Garden för traditionell svensk julmat med dopp i grytan. Barnen lekte och föräldrarna kunde prata. En bra start på julen.
Väl hemnkomna spelade vi ett tärningsspel med tio julklappar i potten. Ingeborg fick till sist ett par skosnören och Ulf fick byta alla sina julklappar med barnen så att alla blev nöjda.
För första gången tände vi vår brasa. Ved köptes för 25 kr. Edvin var förste eldvakt då han precis klarat det provet i scouterna.
Sen kom tomten. I år var det Edvin som missade honom. Det var en trevlig tomte i år som klarade julklappsutdelningen galant.
Barnen verkade nöjda med sina klappar. Edvin fick bl.a. en Blackburn-tröja, Alfred en boxningsboll och Miriam balettskor med platt front. Här öppnar jag en klapp från en projektanställd på kontoret, Kevin, som skickat typisk mat från Hebei-provinsen där han nu jobbar. Ingeborg hade inte varit snäll under året och fick därför ingenting av tomten. Han uppmanade henne till bot och bättring under 2011.
På kvällen gick vi till Hungry horse för en julmiddag av det mer otraditionella slaget.

Förresten så fick Ingeborg ett par klappar också, bl.a. ett par mjukisbyxor.

/Ulf

GOD JUL!
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR FAMILJEN ANDREASSON


Uppvisningar och avslutningar

Att vara flerbarnsföräldrar är ibland rent logistiskt krävande. Förra veckan var så fullspäckad att Ulf och jag fick göra ett schema över vem som skulle vara vart och köra vem. Det började med skolans årliga show. Barnen har tränat i två månader och uppträdde på torsdag och fredagkväll. På lördagen var det sedan var det hiphopavslutning, tennisträning, dansavslutning, badkalas, rytmisk gymnastikträning samt en övernattning. Samtidigt var vi barnvakter till en kompis till Miriam vars föräldrar var på en hotellweekend. Hon hade sin sista gymnastik mittemellan våra barns intensiva schema. Söndagen fortsatte i samma stil med rytmisk gymnastikshow, samt pampig scoutavslutning. Intensivt men kul!
Årets vintershow hette "En nötknäppardröm". Det var en variant av Nötknäpparen där flickan Klara får besöka en hel del drömländer istället för Godislandet med råttkungen. Miriam är svanen i "Svansjön".
Här sjunger alla i årskurs två en sång om Tjajkovskij.
Skolan har låtit sy upp dräkter till hela ensemblen. Dessa kunde man sedan köpa efter showen.
Årskurs 6 var drömtydare och gycklare som knöt ihop alla drömmar.
Här frågar Edvin om Klara vill följa med till en ny dröm.
Gycklaren lyssnar på Klaras sång.
Årskurs 4 tog med Klara i en dröm om "Alice i underlandet". Alfred är den blå larven.
Larven och råttan dansar under en tebjudning.
Mer dans!Den stora finalen.Vilket jobb som personalen har lagt ner och vilken prestation av skolans elever!Självklart fick våra duktiga artister varsin ros efter uppträdandet.
Här här Miriams dansklass. Hon ska precis göra ett hopp.
Edvins sista tennisklektion för året.Suddig bild, härlig dansare! Efter denna hiphopavslutning hade Alfred dessutom ytterligare en lektion i dans på klubbhuset.Det här är Edvins scoutpatrull.Edvin läser en av de 12 regler som man som scout ska följa.
Miriam i position för att börja den rytmiska gymnastikshowen.
Hela patrullen efter allas uppträdande.


Vilken helg!! Idag är det barnens sista dag i skolan innan lovet. Nu börjar julkänslan och lugnet infinna sig.


/Ingeborg

Äntligen tillbaka!

Det var länge sedan vi skrev något inlägg. Det beror inte på att ingeting har hänt, snarare kanske motsatsen. Enskilt största anledningen var att när Edvin och jag var på camping med hans scoutpatrull i november tappade jag vår kamera under en hajk. Trots att jag gick hajken två extra gånger hittade jag aldrig kameran.

Häromdagen införskaffade jag äntligen en ny och här kommer en serie bilder om vad som hänt det senaste.Här testas den nya kameran. En lite i efterhand rolig historia hände när jag köpte kameran. Lova var med i stan och affären låg på nedervåningen i ett shoppingmall. Jag kunde ju inte ställa henne utanför så jag tog helt sonika med henne in på området. Väl vid affären fick jag dock inte ta in henne varav jag band henne bredvid affären i ett lite undanskymt hörn. Titt som tätt gick ut och såg att hon var kvar. Vid sista tillfället som jag tittade till henne var hon inte där. Förskräckt sa jag till expediten att min hund var stulen och jag måste till polisen. Först rusade jag dock runt och frågade alla människor om de hade sett min hund. Till slut pekade någon på en dörr som ledde till kontoret där säkerhetsvakterna satt. Jag gick dit och förklarade på min stapplande kinesiska att min hund inte längre var kvar. Då visade sig att en städare att "plockat bort" hunden eftersom hundar inte var tillåtna och lagt henne i "Lost and found".
En fredag var alla på Ulfs jobb med respektive inbjudan på fest hos Carl (Ulfs chef och kollega) och Kerstin. En av de kinesiska kollegorna vill lära sig laga lasagne, vilket hon gjorde under kvällen och vi andra njöt av den. Vi försökte också lära oss det kinesiska schackets regler men det visade sig vara en alltför omöjlig uppgift på en kväll.
Första advent var Susan, Benny med Laura och Freja hemma hos oss och bakade pepparkakor,  drack glögg och åt lussebullar.
Den 1 december var det Ulfs födelsedag. Han var ute på tjänsteresa men skulle landa på flygplatsen vid sjutiden. Vi åkte dit och tänkte tillsammans äta hamburgare på Burger King för att sedan äta tårta hemma. Men tyvärr visade sig flyget var nästan en timme försenat, så vi åt hamburgare och gav Ulf en kall en att äta i bilen innan vi kom hem till god glasstårta och presenter.
Här är en av Alfreds sista hiphoplektioner. Han gör en "freeze".
I förra veckan skulle skolan ha en bakförsäljning där alla intäkter skulle gå till vår systerskola Green garden. Det blev ett bra tillfälle att ha kombinerad hemkunskap och svenskalektion hemma. Alla tre barnen fick varsitt recept på svenska som de fick uttyda och baka. Det blev en kaotisk kväll med mycket skratt och med gott resultat.

Den senaste veckan har varit synnerligen fullspäckad. Skolan hade sin årliga vintershow och barnens aktiviteter har haft sina avslutningar. Men det får bli i nästa inlägg.


/Ingeborg


RSS 2.0