Qingdao

Vi fick för oss att vi skulle ta en semesterresa till kuststaden Qingdao i Shandong-provinsen. Vid sidan av att vara en stor industristad är det också en kinesisk badort. Tyvärr var biljetterna på nattåget slut så det blev att flyga dit.Hotellet var lite av en besvikelse med ganska högt pris, men ganska långt från stan, lite äckliga rum och enbart kinesisk frukost (för den som inte provat det kinesiska frukostköket kan det sammanfattas med att det är ungefär som att äta lunch eller middag, vilket man - i alla fall vi - inte känner för på morgonen).Själva Qingdao var dock en rolig upplevelse. Här har barnen klättrat upp på en udde som var tillgänglig under lågvatten för att sedan försvinna under havsytan under högvatten.Fanns även en hel del roliga promenader i staden. Här är en restauranggata där vi bl.a. hittade goda pannkakor med glass och frukt för en billig penning.
I Qingdao fick vi återigen uppleva att bli totalt utstirrade och att bli fotograferade hela tiden, särskilt Miriam och Alfred verkar kineserna tycka är spännande fotoobjekt.Ska man säga nåt negativt om stränderna var att några av dem var skitiga. Lyckligtvis var vår närmaste strand (inte den som är ovan på bilden) den renaste. Badandet var nog resans höjdpunkt.Mitt i stan åt havet låg denna pir som var kul att promenera utefter.Strandpromenaden var också en av de stora behållningarna med resan. Lyckligtvis har barnen vant sig vid att när vi är på semester så blir det mycket gående.Den första kvällen sammanstrålade vi med Carl och Kerstin som ockå var på semester i stan med sina barn. Ovetandes om varandra hade båda familjerna spanat in Qingdao som semestermål. Vi åt en god och trevlig middag tillsammans på en restaurang utanför det stora ölbryggeriet.Maten bestod av havets läckerheter, bland annat sjöborre. Alfred var den av barnen som uppskattade maten mest.Ett ålderstecken om något var att jag för första gången kände att solljuset var påfrestande och var därför  tvungen att införskaffa solglasögon. Å andra sidan ser man ju ganska cool ut när man har dem på sig.Vi drack också en av de godaste kopparna te vi har fått i Kina. Så här glad ser man ut så. Det var ett svart te med mycket honung. Barnen fick en slant med uppdraget att gå iväg och köpa vad de ville. Alla kom tillbaka med var sin påse popcorn (?).En av dagarna var vi uppe i tv-tornet och fick en fin utsikt över staden.

Sammanlagt var vi där en långhelg, vilket kändes lagom. Tillbakaresan till Peking gick med snabbtåg, vilket tog sex timmar. Bättre komfort på tåget än vad man får i Sverige. 

Om några dagar bär det av mot Stockholm.

/Ulf

Söndagsutflykt till Shunyi

I söndags bestämde vi oss för att ta en familjeutflykt till Shunyi, som är den stad som egentligen ligger närmast oss - alltså närmare än Peking - men det är ingen motorväg dit så det tar lite längre tid att ta sig dit jämfört med Peking.

Shunyi är en mycket mer kinesisk stad, vilket man bland annat märker genom att här stirrar folk fortfarande rätt ohämmat på oss. (Edvin ogillar fortfarande när han blir utstirrad. Resten av familjen bryr sig inte längre.)

Vår utflykt till Shunyi var inte enbart en nöjesutflykt, utan vi skulle också hämta tre målningar som barnen gjort och som vi fått inramade i en lokal ramverkstad.Här är en av marknadsgatorna. Den ligger inte utomhus, men heller inte inomhus. Det är skitigt, högljutt och oorganiserat. Helt enkelt Kina när det är som roligast. Här köpte vi några t-shirtar och hämtade de inramade målningarna.
Sen tog vi en promenad ute i regnet. Den här gatan var full av liv innan regnet kom, men det försvann snabbt med de första dropparna. Miriams klänning är förresten köpt vid ett tidigare besök på marknaden i staden. Egentligen är det en tunika för vuxna, men den funkade bra som klänning åt henne, till expediternas stora förtjusning.Vissa saker fattar man inte riktigt.En riktig utflykt måste innehålla snabbmat. Här köper vi kinesisk dito för ca 1,50 kr per portion.Och gott var det dessutom.Så här ser man ut när man sedan går till frissan och blir torrschamponerad.

/Ulf

Houhai med familjen Holmgren

En av de sista kvällarna som våra vänner var hos oss i Beijing åkte vi in till Houhaiområdet. Det är ett hutongområde runt en gammal damm. Området har uppfräschats och har nu massor av restauranger och ett intensivt folkliv. Särskilt kvällstid. Vårt mål var Hutong Pizza, en restaurang som vi aldrig tidigare besökt. Till slut, efter en stunds irrande, fick vi be en vänlig kines att ringa till restaurangen och visa oss vägen. Det visade sig vara ett mysigt ställe inne i en gränd.
I väntan på maten.Efter maten, redo att hitta ett ställe att köpa glass.Miriam med själva dammen bakom sig.
/Ingeborg & Ulf

Dubbel födelsedag!

Idag är det min födelsedag! Det är faktiskt en dag jag delar med många andra. Först och främst är det ju (svärmor) Gullan, förstås. Men jag har även mött kollegor, klasskamrater samt barnens klasskamrater. Det kan ha att göra med att oktober är en tid av inomhus- och mystid. Men över till min dag.

Jag väcktes av klockan som ringde 6:20. Alla i huset sov och jag tassade ut för att springa mina 4 kilometer. Det försöker jag göra ett par gånger i veckan. Det är inför min satsning att eventuellt springa halvmaran i oktober. Väl hemma igen gjorde jag frukost och hör plötsligt fotsteg i trappan och SÅNG. Där kommer hela skaran och sjunger för mig. Vilken överraskning! Jag får dessutom en present.

Eftersom Ulf ännu inte har semester var han tvungen att gå till jobbet. Men vi andra drog till poolen på förmiddagen. Idag har det varit mycket hett. Efter ett tag i solen var vi tvungna att gå in och svalka oss. Då hade jag tid att läsa alla hälsningar över nätet. Vad firad jag känner mig!

Firandet avslutades med att äta på restaurang i stan.Vi sitter på Sizzlers. Det är en köttrestaurang med en gigantisk salladsbuffe.

På kvällen kinesisk tid ringer vi till Gullan och gratulerar henne. Hennes dag började med en överraskningsbesök av Michael som kom med en tunna fylld med allehanda godsaker. 

ETT STORT GRATTIS till Gullan!

/Ingeborg

RSS 2.0