Utflykt till Jiaozhuanghu

I lördags åkte vi på utflykt som River garden anordnade. Målet var en by utanför Beijing där bönderna under 2:a världskriget grävde en mängd tunnlar som användes till att bekämpa japanerna. Tyvärr var inte själva turistattraktionen särskilt bra anordnad. Först var det ett museum som inte inspirerade alls till funderingar kring den spännande verkligheten. Sedan fick man gå ner i en del av tunnlarna. Alla skulle gå på led, inga kameror.Vi står framför en modell där man ser hur tunnlarna fungerade.
Höjdpunkten var en äldre kines som lånade ut sig och diverse attiraljer så att barnen kunde posera som kinesiska motståndskämpar.Grabbarna poserar vid en luftvärnskanon.

/Ulf & Ingeborg

Glad midsommar!

Nästan helt spontant samlades ca 40 svenskar med ett antal barn för midsommarfirande utanför vårt klubbhus. Tyvärr var midsommarstången inlåst någonstans och ingen hade nyckel, men vi lyckades ändå få till ett lagom traditionsenligt firande med svensk mat och skönsång (?!).

Framåt kvällskröken följde vår kompis Johan (inte från Örebro) med hem för att kolla Portugal-Brasilien, men jag somnade i soffan och t.o.m. snarkade. Jag skyller på matchen.

/Ulf

Grattis Michael!

Barnen gratulerar sin farbror Michael som fyller år idag.

http://www.youtube.com/watch?v=S6szHFngq-Q

Zai jian, auf wiedersehen...

Sommaren 2008 när vi flyttade hit startade vi nästan direkt med kinesiskalektioner. Chenchao kom hem till oss en till två gånger i veckan och tragglade ljud med oändligt tålamod. Efter sommaren när Ulfs arbete tog alltmer tid började jag läsa kinesiska på en skola medan Ulf fortsatte att regelbundet träffa Chenchao.

Nu i juli flyttar han till Tyskland för att studera.

Vi bjöd honom och hans nyblivna fru på en avskedsmiddag hos oss./Ingeborg


Long qing gorge

För några dagar sedan åkte vi på utflykt till ett slags friluftsområde norr om Peking. Det var en vacker ravin med en flod. Detta var vackert i sig, men området var kryddat med saker som bl.a. en jättelång rulltrappa i form av en drake, lite bungyjump och en linbana. Håll till godo. /UlfSmåpampig entre med vattenfall.Det gula i bakgrunden är rulltrappan i form av en drake. Man går in i själva huvudet längst ner. Rulltrappan leder in i själva friluftsområdet.Det var onekligen vackert.Många turistbåtar blir det en vacker sommardag som denna. I parken kunde man som sagt betala för en hel del aktiviteter. Uppmärksamma kvinnan som sitter i ett bälte och och åker "linbana" från ena till andra sidan. Det hade varit roligt att uppleva. Edvin ville absolut prova att hoppa bungy jumping, men hans fega eller snåla (?) föräldrar sa nej. Vi provade dock linbanan innan vi åkte hem.

En favorit i repris

Fredagen den 11 juni landade våra gäster, familjen Holmgren. De var rejält jetlaggade och sov i ett par timmar efter ankomsten. Men sedan var det slut på vilan.

Tidigt på lördagen gav vi oss iväg till ett självklart utflyktsmål; Kinesiska muren. Även denna gång tog vi oss till Mutaniyu. Den var lika sagolik som alltid! Bilderna får tala för sig själva.
Nu har gästerna tillfälligt åkt vidare på äventyr inom Kina och för barnen har sommarlovet precis börjat. Ulf har dock tre veckor kvar till semester.

/Ingeborg

Let's show

Den 11 juni anordnade skolan en tillställning som de kallade Let's show. Alla som ville fick uppträda med något. Där fanns allt från att berätta en vits, gå på sina knän till allehanda musikuppvisningar. Från familjen Andreasson fanns Edvin och Miriam representerade.

Först ut Miriam:Miriam har tillsammans med sin kompis Laura haft magdans som ASA (efter skolan aktivitet) denna termin. Här är de i sin scenklädsel innan det är dags att visa vad de lärt sig.
Runt magen har hon en "magdansbälte". Uppträdandet gick mycket bra!
Edvin uppträdde med sitt band. Här håller han takten med två "ägg" som låter när man skakar dem till "Stand by me".

De spelade tre sånger. Edvin ansvarade för mixerbordet och frambringade olika ljudeffekter till sångerna. Deras sista sång var en rapsång från vilken vi har en snutt video.

http://www.youtube.com/watch?v=f8pR86O51FU


/Ingeborg

Father's day

För ett par dagar sedan firade Miriams klass Fars dag genom att bjuda in alla pappor (eller andra män i barnens närhet om papporna inte kunde komma) till en fikastund med underhållning. Här kommer lite bilder och klipp från tillställningen. Barnen bjöd på fika och sjöng två sånger.  Jag fick också ett pennskrin som Miriam hade gjort. Sammantaget var det en mycket trevlig timme med Miriam och andra barn med pappor.


http://www.youtube.com/watch?v=VleW9AqpwKk

/Ulf

Långväga besök

Häromdagen fick jag ett oväntat långväga besök. Min pappas kusin Rolf Manne har varit i Kina under våren på grund av jobb. Vi har haft emailkontakt men inte riktigt vetat om vi skulle få ihop en träff. Sist vi träffades var för snart 27 år sedan när jag var 14 år och gjorde min första flygresa någonsin. Det gick till Oslo för ett besök hos familjen Manne. 

Vi tog en lunch på en av mina favoritrestauranger, In & Out, med mat från provinsen Yunnan. Förutom att prata minnen och uppdatera allt som hänt på dessa år fick jag också träffa Rolfs vän. Hon pratade ingen svenska och inte så mycket engelska. Men med henne fick jag öva min kinesiska.

Tänk vad släkten betyder mycket! Även om man är utspridd över hela världen känns det som om det är lättare att ha kontakt nu med email, skype, facebook och till och med dessa bloggar. Via Rolf fick jag namnet till hans barnbarns (min sysslings dotter) blogg som just nu bor i USA. Så nu kan jag ha lite koll på släkten Manne också. http://sarasamericandream.blogg.no/ 
/Ingeborg

Science fair, spring picnic & International children's day

Nu är vi återigen i avskedsperioden. Det är flera av våra och/eller barnens vänner som flyttar hem eller vidare till annat land. Förutom de vanliga sommarfesterna och skolaktiviterna fylls almanackan av hej då-tillställningar. Det är både roligt, ledsamt och tröttsamt på en gång. Med start från torsdag är det sammanlagt sex middagar/luncher/festtillfällen till på söndag.

Men först lite bilder från den senaste tidens händelser:I torsdags hade skolan sin Science fair. Alla barnen hade gjort olika experiment som de dokumenterade hela vägen från hypotes, metod till slutsats. Under Science Fair fick barnen stå vid sin presentation och redovisa för alla som kom. Under en timmes tid fick de gång på gång förklara och berätta om sitt experiment. Det var så roligt! Här berättar Edvin om sitt experiment.Edvin redovisar för en grupp om vilka juicer som innehåller mest järn. Hans hypotes var ananasjuicen vilket visade sig vara korrekt. Detta, menade Edvin kan vara bra att veta om man har järnbrist.
Alfreds experiment handlade om vanligt dricksvatten och saltvatten. Frågan var om saltvattnet blandar sig med sötvatten. Alfreds metod var att dokumentera ett glas med dricksvatten där han försiktigt hällde i saltvatten. För att göra experimentet tydligt var saltvattnet grönfärgat. Andra dagen var saltvattnet helt upplöst med det vanliga vattnet.Alfred redovisar för en grupp barn.
I lördags var det sommarpicknick på skolan. På skolgården var det mängder med aktiviteter. Vi kunde köpa mat, dryck och lotter. Som pengar användes pokerchips med föräldraföreningens logga på. På så sätt var det lätt att hålla koll på pengarna som rullade in. Där var fantastiska priser som hade donerats. Allt i från en Mont Blanc-penna, (det var första gången jag har hört talas om en sådan penna), till hotellnätter och till exempel fina halsband. Tyvärr vann vi inget på det stora lotteriet men dock en liten summa på Nanda's bageri.  Här ser ni Miram och hennes kompis Laura med lillasyster som plockar upp glaspärlor med tårna.
Alfred testade vattenbanan!
Edvin och hans kompis Roger kämpade på i dragkampen.
Den 1 juni var det International Children's day. MSB firade det genom att ha en storsamling där allas nationaliteter uppmärksammades. Barnen kom klädda i traditionella kläder eller i sin lands flaggas färger. Alla kontinenter var utlagda på skolgården. När Europa ropades ut sprang Edvin, Alfred pch Miriam till rätt kontinent och la ett litet bidrag om Sverige.Här är Miriam och Laura.Sedan var det underhållning. Edvin spelade xylofon till Stand by me.

En klass från vår vänskapsskola Green garden var också där och uppträdde för första gången inför publik. För er som inte hört det förut är det en skola för barn vars föräldrar kommer från andra provinser. Barnen har ingen rätt till skolgång i Beíjing men det finns en hel del skolor för dessa barn. Skolorna har sällan statligt eller kommunalt stöd, huserar ofta i undermåliga lokaler med ett ständigt hot om att bli utslängda. Med hjälp av insamlade pengar kunde vi hyra en buss och låta barnen komma till vår skola och ha ett utbyte. Pengar från lotteriet under sommarpicknicken gick bland annat till luftkonditionering till skolans överfulla klassrum utan ventilering. Mer om detta kommer i ett eget inlägg.

/Ingeborg


RSS 2.0