Silver fox cave

För ett år sedan försökte vi göra en utflykt till Silver fox cave men hittade aldrig rätt. Istället blev vi åkandes hela femte ringvägen runt men en bil som var tvungen att ha vatten påfyllt varannan kilometer. Det var då. I år för att lyckas göra utflykten anmälde vi oss till River gardens busstur till denna attraktion. För att resan skulle bli av behövdes det 8 anmälda. Ulf och Miriam kunde inte följa med. Edvin, hans klasskompis Roger, Alfred och jag var uppskrivna. Dagen innan var det fortfarande bara vi?! Men tack och lov fick vi med familjen Pers och resan blev av. I sista stund kom det faktiskt också en amerikansk familj.Edvin, Roger och Alfred utanför ingången. De  naturliga grottorna upptäcktes 1991 av gruvarbetare.På väg nerför.
Gångarna var fyllda med stalaktiter och stalagmiter som var upplysta av grönt och rött ljus. Alla formationerna hade fått namn efter vad de liknade. Man måste dock i vissa fall ha mycket fantasi för att se vad de föreställde.
Nere på grundvattensnivån fick vi åka en liten båt med en kvinna som drog oss runt bland de vattenfyllda grottorna. Vattnet var helt klart och drickbart. Guiden berättade att byborna pumpar upp vatten härifrån som sitt dricksvatten.Trots att vi har haft kameran i ett antal år fick jag först under utflykten veta att man ställer in på den att man tar i mörker. Men då måste kameran och motivet var extra stilla. Inte helt lätt. Men bakom Alfred kan ni skymta stalagmiter.Picknick under jord.
Innan sista trapporna till markplan fick vi åka ett gruvtåg. Det var ganska läskigt när tåget skakade fram i mörker. Man kunde lätt föreställa sig stup utmed sidorna.
För personalen på plats och andra intresserade fanns det ett utomhusgym att aktivera sig på. Det var ganska skönt att röra på kroppen i solskenet innan den nästan två timmar långa bussfärden hem.


/Ingeborg

Vårens ansikten

Vi väntar otåligt på våren. Igår var den på gång. Det var klart väder, inte alltför kallt. Vi vaknade till fågelkvitter. Härligt! Men idag snöar det...:-(

Men vårnumret av "Parents & Kids" kom, trots vädret, ändå ut; med oss på framsidan. Tidningen är en gratistidning som riktar sig till engelsktalande familjer i Peking.

Vi var också med på ett uppslag mitt i tidningen. Om ni undrar vad vi gör så skär vi frukt för en fiktiv picknick.

Ska bli spännande att se om grannar, kollegor och vänner kommer att känna igen oss.


/Ulf & Ingeborg


Green garden; ett bildspel

Jag har förut berättat om den skola barnens skola stöttar; Green garden. Vi har redan under kinesiska nyåret kunnat köpa och installera 12 stycken svarta tavlor till klassrummen. Föräldraföreningen har dessutom dragit igång ett projekt med skolans elever där de ska på olika vis samla in pengar och sedan bestämma sig för något att donera.

När vi berättade för eleverna om skolan försökte vi göra det konkret och tydligt. Vi räknade hur många fröknar och barn de var i sitt klassrum; 4 vuxna och ett tjugotal barn och jämförde det med Green gardens klassrum där det i ett klassrum kan vara upp till 96 elever och en fröken.

En av mammorna i föreningen gjorde ett bildspel för att fånga elevernas uppmärksamhet.


http://www.msb-cof.cn/msb-cof.cn/Charity.html

Scrolla längst ner på sidan och ta del av en annan verklighet.

/Ingeborg

Från vardag till fest

Kinesiska nyåret är över, skolorna har öppnat igen och vardagens alla aktiviteter har startat igen. Miriam dansar balett på måndagar, killarna har testat på att dansa hiphop med en fransk tonårskille som tränare och vi letar efter en pingistränare till Alfred samt en gitarrlärare till Edvin.

Varje lördag morgon har dessutom hela familjen kinesiska. Vi åker till Bridgeschool som ligger i området bredvid River garden och har en och halv timmes kurs. Jag läser enbart tecken, Ulf har sin privatlektion och barnen har en lärare tillsammans. Det är ett kul sätt att börja helgen.

Min lärare säger hela tiden att jag behöver öva mer och jag kontrar med att jag väl ändå är bättre än förra lördagen. Hans svar har hittills varit: tycker du?

Här kommer lite bilder från vår vardag till fest på senaste tiden:En av dagarna i veckan var Lova och jag med en kompis i stan för att köpa en gitarr. Sedan promenerade vi runt i hutongerna. Denna hund klädd i adidaskläder följde efter oss i flera kvarter och ville leka med Lova.
I helgen hade vi bjudit in ett par vänner med den gemensamma faktorn att de hade barn i Miriams ålder. För att barnen skulle lära känna varandra och dessutom vara sysselsatta en stund hade vi hyrt in Happy Land. De kom med bord och pysselsaker. I en och en halv timmes tid grejades det för fullt i Miriams rum.Sedan var det mat. Här har vi kommit till efterätten som är hemmagjord chokladmousse. Där var kompisar från lite olika länder så språket var engelska.
På MSBs (barnens skola) väggar hängs alster från barnens bildlektioner upp. Just nu har både Alfred och Edvin målningar uppsatta. Detta är Alfreds huvud. In huvudet skulle barnen klistra in bilder på saker de tänker på. Jämfört med övriga elevers tankar på bilar, glitter eller Star wars blir Alfreds bild extra cool med sina tjejer, sprit och en tuff rappare i mitten.
I Edvins klass har de arbetat med medeltiden. På bildlektionen har barnen skapat riddare av sig själva. Edvin är bland de längsta i klassen. Hans riddare fick sättas upp på den vägg som hade högst till tak. Jag undrar var vi ska hänga den när vi får hem den?

Idag har jag varit tillbaka till det hundcenter där vi adopterade Lova. Vår kompis Helena skulle ut och hitta sin nya familjemedlem. Det var kul att vara tillbaka och träffa alla hundar igen. Jag hade ingen kamera med men Helena tog många bilder. Återkommer snart!

/Ingeborg


RSS 2.0