Att upptäcka ett nytt område

I all vardag tänker vi inte alltid på att vi är mitt i ett äventyr. Precis som i Sverige rör vi oss i samma områden, handlar i närmaste affären, leker vid den vanliga lekplatsen och tar samma bilväg varenda dag. Beijing är en STOR stad och under våra två år här har vi bara upptäckt en liten del.

En helg för ett tag sedan bestämde vi oss för att hitta något nytt. Vi hade hört att det fanns en park vid namn Lido Side park som vi aldrig besökt. Sagt och gjort, vi krånglade oss fram på nya vägar och hittade med hjälp av vänners vägbeskrivning fram till parken. Det var vid lunchtid och vi valde på måfå en kinesisk restaurang i området. Det var mycket god mat och för att fortsätta i dagens anda valde vi nya rätter vi inte har provat på förut. Ett trevligt ställe med god mat.
Edvin funderar på vad han ska välja att göra i parken. Både han och Alfred valde att skjuta ballonger.
Miriam och jag cyklade runt på den här.
Parken var mysig att promenera i och hade en damm i mitten.
Det var skönt att upptäcka något nytt!

/Ingeborg


Fyrverkerier med vänner

I lördags var vi hembjudna till våra vänner Chin och Loh på efterätt och fyrverkerier. De hade en hel del smällare kvar sedan kinesiska nyåret som de ville dela med oss. Att kalla det smällare är nog en underdrift. Det var en stor gigantisk låda fylld med ett tjugotal raketer och en något mindre låda. Så med enbart två tändstickor fick vi ett helt fyrverkeri.

Det var ganska dimmigt och mycket dåligt luft men vilket skådespel! Knallarna var mycket kraftiga och ljusspelet var mäktigt. Vårt vanliga "ekonomipack" nyårsraketer kändes futtiga i jämförelse. Det är svårt att fotografera fyrverkeri men en bild blev helt OK.

Innan vi gick in och åt efterrätt (japanska mashmallows i yoghurt. Mums!) smällde barnen några småsaker utanför huset.

Efter att först ha druckit japanskt grönt te fick vi möjligheten att dricka kinesiskt te på riktigt sätt med hjälp av Chin och Loh. Vi fick två små muggar var. Chin gjorde en hel tecerenomi där bland annat varmt vatten hälldes över kannan och bladen. Teet hälls först i den smala muggen och luftas för att sedan hällas över till den mindra muggen. Den första är den behållare man känner aromen från. Den andra dricker man. Både aromen och smaken förändras mellan drickomgångarna.När vi flyttade till Kina sommaren 2008 drack vi enbart grönt kinesiskt te i några månader innan vi fick nog och köpte Earl grey for 80 RMB i affären med västerländska varor. Efter det brukar vi alltid be besökande vänner att ta med sig te från Sverige. Det har tidvis känts som ett misslyckande att vara i teernas land och ändå ta med sig eget. Men när vi insåg att olika teer ska drickas på olika sätt var det lättare att ta till sig och upptäcka och faktiskt uppskatta kinesiskt te. Numera blandar vi vårt tedrickande i lagom portion av öst och väst.

/Ingeborg

Kungliga hovsmakare

För ett tag sedan bjöd den nye ambassadören Lars bjöd in all personal med familj till residenset. Dels för att vi alla skulle lära känna varandra men dels också för att prova den tänkta buffen som Kronprinsessan och Daniel skulle bli bjudna på under deras besök nu i dagarna.

Så nu har vi varit kungliga hovsmakare också.
Killarna här tyckte att efterrätterna var höjdpunkten på buffen.

/Ingeborg

China open

We wanted to see the swedish player but we could not see him. We watched a double match instead.

/Alfred


This girl almost won but in the end her team lost.

Precis som Alfred redan har skrivit så var vi på China open i fredags. Via Edvins tennisklubb hade vi fått gratisbiljetter. Vi var så glada för just på fredagen spelade Robin Söderling kvartsfinal. Vi upptäckte dock när vi kom till arenorna att våra biljetter enbart gällde till dubbelmatcherna. Vi kunde uppgradera biljetterna till att gälla de andra arenorna också för en summa av 290 RMB per styck. Det var det inte värt.

Efter att ha sett en damdubbel gick vi upp till de två större arenorna och tittade in genom en dörr och tog ett kort på svensken. Närmare än så kom vi inte, vilket kanske var lika bra då Robin förlorade stort.

/Ingeborg

Jinshanling

Det är oktoberlov för barnen men jobbvecka för Ulf. I onsdags hade barnen och jag planerat att göra en länge efterlängtad vandring på muren. Man åker till Jinshanling och vandrar 11 kilometer tills man kommer till Simatai. Delar av muren är relativt orenoverad och det är många backar.

Vi startade klockan 8.00 och hade med matsäck, kamera och så Lova förstås. Halvvägs till Jinshanling (en tvåtimmarsresa) ringer jag en kompis för att fråga hur mycket en taxi skulle kosta för att ta oss tillbaka till bilen efter avslutad vandring. Till vår besvikelse berättar hon att Simatai var stängd för reparation. Det blev ingen 11kilometersvandring men dock tre timmar på muren. Här följer bilder.
Efter utflykten var vi alla lite trötta men glada. Vi planerar att göra hela vandringen så fort Simatai öppnar igen. Men då ska vi ha Ulf med också.

/Ingeborg

Picknick med skolan

En annan lördag för ett tag sedan ordnade barnens fantastiska skola en picknick. "Franska cafeet" fanns på skolgården och sålde mat, fika och glass. All personal ordnade lekar och aktiviteter för alla barn. Tyvärr var Ulf tvungen att jobba men vi andra hade hur kul som helst.Alfred bowlar.Miriam provar hinderbanan.Edvin gör ballongleken.Laura och Miriam, bästa kompisar, med målade ansikten.

/Ingeborg

En vanlig lördag

I år har barnen valt en hel del aktiviteter. Edvin valde scouter, tennis och fotboll. Alfred valde street jazz, hiphop och fotboll. Miriam valde modern jazz och rytmisk gymnastik. Edvins scouter är på måndagkvällar men har ofta extra möten och aktiviteter på helger. Killarnas fotboll är organiserad av skolan och sker på tisdagar efter lektionerna. All övriga aktiviter sker på lördagar. Kul men intensivt!Klockan är halv nio på morgonen och vi är på väg.Tre helger per termin är Edvin på läger med sitt scouttrupp och tältar. Detta är en bild från första tillfället. Oftast är de ute fredag till söndag men denna gång var det enbart en natt.Varje lördag klockan nio har Alfred Street jazz. Vi föräldrar fick sitta med en stund och jag passade på att filma lite. Det kan ni se på länken här nedan:


http://www.youtube.com/watch?v=qU7pg-5cjzw
Därefter börjar Miriams modern jazzklass.Det stretchas en hel del och efter en timme är hon ganska svettig. Tyvärr får vi föräldrar inte vara med så jag har enbart en bild från början av lektionen.Vid halv fyra har Edvin tennislektion. De är 8 pojkar med två tränare.
Här övar dem på att serva. Det är riktigt roliga lektioner och tränare är duktiga. Förra tillfället bjöd föreningen alla medlemmar på gratis biljetter till China Open. Dit ska vi på fredag. Har vi tur kanske vi får se Robin Söderling.

En kvart efter Edvins tennislektions start börjar Miriams rytmiska gymnastik. Tränaren heter Li och var med i OS 2004. De är 8 tjejer och lektionen sker till största del på kinesiska. Tyvärr har vi inga bilder på detta än. Vi återkommer.

Klockan fem slutar Miriams lektion och då börjar Alfreds hiphopklass.
Men sedan var det klart!

/IngeborgRSS 2.0