En utflykt till Chengde

Förra veckan gjorde vi en utflykt till Chengde, som är en stad cirka 20 mil nordost om Beijing. (Det är motorväg nästan hela vägen men långt mellan rastställen och bensinmackar.)  Chengde är mest känd för sitt sommarpalats. Det uppfördes på 1700-talet som ett sommresidens till kejsarfamiljen när Beijing var för varmt under sommaren.  Kejsarna lät också uppföra mongoliska och tibetanska tempel i närområdet. Det skulle behaga de grupper från minioritetsbefolkningen som Kejsaren valde att ta emot i palatset. 


Under åren har palatset blivit förstört, dels av japaner som under 30-talet tog över provinsen men även av kineserna själva under inbördeskrig och kulturrevolution. Nu är större delen av parken återuppbyggd och öppen som turistattraktion. Där går fortfarande, precis som på Kejsarnas tid hjortar omkring i parken.
Vi hamnade först vid ett av den åtta yttre templen som fanns i närområdet. Även om detta var en turistattraktion var de nog inte vana vid västerlänningar. All skyltning var enbart på kinesiska och de var inte särskilt hjälpsamma. Vi tog i alla fall en lång linbanetur upp mot ett berg med en speciell geologisk formation.
Här ser vi från linbanan ett av tempeln som fanns i området.
Väl uppe på toppen visades det sig att det krävdes en inköpsbiljett för att vandra in i parken upp mot bergsformationen, som ni förövrigt ser i bakgrunden. Det var det inte värt tyckte vi. Vi åt lite medhavd fika och ville ta linbanan ner igen. Då var vi tvungna att köpa nya biljetter åt oss alla fem. Vid frågan om det fanns en annan, billigare väg ner svarade hon nej. Det var bara att punga ut ytterligare 200 RMB för att komma till bilen. Även om linbaneturen var vacker var den inte värd pengarna.
Efter att ha ätit god kinesisk mat på en restaurang gick vi till sommarpalatset som på engelska hade namnet "Mountain resort". Det var en vacker park....
....och stor. Där var vackra dammar fyllda med lotusblommor, typiska kinesiska paviljonger och stora ängar. Parken var så stor att vi aldrig kom fram till området där hjortarna och påfåglarna var.
Ulf och Edvin vid ett av husen.
Miriam och en kinesisk flicka hjälps åt att forsla vatten med hjälp av det stora hjulet.

Efter att ha upplevt parken i lite över en timme tog vi bilen tillbaka till Beijing. Trots den långa, något tröttsamma bilresan, lite för dyra attraktioner var det trevligt att få upptäcka en ny stad i det relativa närområdet. Nästa gång skulle vi gärna upptäcka mer av själva staden Chengde. Den låg vackert mellan höga berg.

/Ingeborg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0