Vardagsbestyr

När Ulf skulle ta bilen i morse upptäckte vi en punktering. Tillsammans med en kollega som skulle åka med honom tog han istället min bil. Vädret är inte på topp, med dimma och en luftkvalitet på 176 AQI, vilket leder till trafikkaos. Det tog Ulf över en timme att ta sig till jobbet.
 
Mina planer för dagen var att plugga på morgonen, ta en lunch tillsammans med föräldrar med barn i år 9 på Harrow samt hämta upp en begagnad dammsugare. Det får bli några ändringar. Under morgonpromenaden med Lova försökte jag upprepade gånger få tag på vår bilklubb. För 300 RMB om året fungerar dem som mellanhand för bilägare. De skickar mekaniker, påminner om besiktningen, hämtar bilen och utför besiktningen och så vidare.
 
 
En halvtimme efter att jag hade fått tag på bilklubben, kom killen och bytte däck. Tyvärr var det trasiga däcket omöjligt att laga utan det blir till att köpa ett nytt. Trots att punkteringen snabbt blev lagad valde jag att inte åka till stan på lunch på grund av vädret och den stora risken att fastna i bilköer både dit och på hemväg. Mer tid till att plugga, eller?
 
 
Inte riktigt ännu, fler avbrott på gång.
I flera månaders tid har jag försökt fixa lampor till utebelysningen. Sist jag fick hjälp av några arbetare att byta lampor inne i huset frågade jag dem om ovanstående. Deras svar var att de hade inga lampor.Det är en tydligen en konstig variant av glödlampa som behövs. Jag har sedan dess köpt hem olika varianter men ingen har rätt sockel. Igår bad jag än en gång några arbetare att komma och hjälpa mig. Nu visade det sig att dessa glödlampor inte går att köpa i affärer, utan endast finns att beställa från ett företag knutet till vårt område. Tydligen ställde jag fel fråga sist, eftersom arbetarna (samma killar bägge gångerna) inte upplyste mig om det då. Men nu har vi alla fall ljus i vårt hus! Kanske är det dags för studiero nu?
 
 
 
Nja, kanske inte lugn och ro.
I onsdags började de med renoveringen av Edvins rum. Det bankas, borras och kastas ut saker på marken. Under tiden detta pågår bor Edvin i gästrummet och hans möbler står utplacerade lite varstans i huset. Det kommer att ta 20 dagar innan det är klart.
Men nu då? Böckerna framme, tekoppen full....
 
 
Japp, nu var det dags!
I alla fall tills de kommer och levererar veckans organiska grönsaker. De ska komma varje fredag mellan 9-12. Förra veckan kom de dock först 16.15! Jag kanske får mer läst än vad jag först beräknade. ;-) Måste även komma ihåg att hämta upp min nyköpta begagnade dammsugare. Det blir den fjärde dammsugare på lika många år här. Det säger antingen något om kvaliten eller om nivån på damm hemma hos oss.
Trevlig Helg!!
/Ingeborg

Vad har Abraham Lincoln med scouterna att göra?

Som ni vet är ju Edvin och Alfred med i scouterna. Just nu håller de på att ta märken. Alfred håller på med märket "Communication". För att förtjäna den behöver han ta reda på vad kommunikation är för något och själv prova på många olika tekniker, såsom skriva och hålla ett tal, intervjua någon som han sedan ska presentera som en presumtiv föredragshållare och så vidare. En del är att publicera något på nätet. Därav kommer här, på engelska, lite fakta om en man som intresserar Alfred:
 
Abraham Lincoln:
 
I think Abraham Lincoln was an interesting man and do you know why? Because he worked against the slavery and he had an important role in the American civil war, which is an interest of mine. I will write about his childhood, his career and of course his death.
 
He was born 1809. His dad was a farmer. When Abraham was nine years old his mother died and his older sister tog care of the family. One year later his dad remarried a widow named Sarah Bush Johnston. Abraham was very fond of his stepmother.

When he was a teenager he was working building rail fences and he learned how to use an axe. When he was 22 years old he left home to start his own life.
 
He started his political career in Illinois. He became a lawyer and married Mary Todd. They got four sons. 1847-1849 he was in the Congress. 1860 he became the 16th president of America. He did not like slavery and worked really hard to banned it from the country. But the southerns states did not agree and 1861 the war started. The war started at Fort Sumter.
 
In Gettysburg, after the Union won that battle, Lincoln held a very famous speach. It was only two minutes long but changed the history. The speach was simple but poetic and Lincoln reminded everyone that the Declaration of Independence was the founding document of America.
 
After the war, an actor named John W Booth was angry with the president´s thoughts of slavery. 14 of April 1865 Lincoln went to a theatre. Booth shot him in the head. Lincoln died the next day. He was the first U.S president to be assassinated. Booth was caught and hanged.
 
Abraham Lincoln is one of the faces at Mount Rushmore.
 
If you want to know more about Lincoln I have found some webpages for you to look at:
 
http://www.biography.com/people/abraham-lincoln-9382540
 
http://video.nationalgeographic.com/video/kids/history-kids/abraham-lincoln-kids/
 
http://www.alincoln-library.com/facts-about-abraham-lincoln.shtml
 
 
 
 
/Alfred

Mer kultur - National Center of the Performing Arts

Inte bara en poesikväll har vi fått uppleva på sistone, utan även en kväll på National Center of the Performing Arts, i folkmun kallad ägget.
 
Sista dagen i oktober tog Miriam, hennes kompis Kira och vi mammor en tjejkväll på stan. Vi klädde upp oss, tog bilen in till stan där vi parkerade på Ulfs jobb. Därifrån promenerade vi genom stan till en restaurang där vi åt nudlar.
 
 
Två glada och förväntansfulla tjejer.
 
 
 
Byggnaden är helt fantastisk och lyser upp natthimmelen i olika färger. Vi hade biljetter till en dansfestival men visste inte mer än så om föreställningen.
 
 
Operahuset är som sagt imponerande, en oval stor byggnad gjord av glas omgiven av en konstgjord sjö. Inne i huset går man sedan med sjön som tak. Den är designad av fransmannen Paul Andreu och invigdes 2007. Det tog oss en bra stund att hitta till vår scen. Tyvärr fick man inte ta med sig kameran in.
 
Föreställningen var modern dans, väldigt vacker och mäktig men totalt oförståelig. Jag trodde att det handlade om en fabrik och människans födelse, Kaisa trodde något annat. Till denna dans spelades det väldigt stressande musik. Hade föreställningen haft två akter hade vi gått i pausen.
 
Trots denna inte så lyckade val av föreställningen gav det mersmak. Bara byggnaden var värd att besöka och njuta av. Nu håller vi redan på att fundera på vad nästa kulturyttring kan bli.
 
/Ingeborg

Musik och poesikväll på Harrow

I tisdags var det en poesikväll på Harrow. Edvin var med och uppträdde i kategorin "English poetry performed by non-native". Alfred, Miriam och jag tog oss efter skolan in till stan för en kväll i kulturens tecken.
 
 
 
 
Det blev en lång kväll, cirka två timmar, där ungefär 60 studenter uppträdde i sex olika kategorier, alltifrån egenproducerade dikter till kinesiska berättelser samt poesi framförd på sitt modersmål.
 
Här kan ni se på Edvins framförande:
 
 
/Ingeborg
 

RSS 2.0