Skolavslutning!

Nu är vi hemma efter att ha sjungit in sommaren. Som vanligt var det vackert och svårt att hålla tårarna borta. Det var också så många personer som barnen och jag fick säga hej då till.
Här kommer lite bilder från dagen:Hela skolan sjunger!Här är Edvin med sina klasskompisar.
Förskoleklassen och år 1 sjöng två sommarsånger.
Alfred på scenen när det var år 2 och 3.
År 4,5 och 6 bejublade framträdande med dans.
Carl och Edvin överräcker present till Mårten.Miriam och Carrie.
Miriam och Anna, som tar tjänstledigt en termin.
Alfreds ena lärare Lena har redan åkt hem till Sverige.
Här står han dock med David som också finns i klassen.
 Agnes och Miriam säger hej då.Miriam och Alba säger också hej då. Både Alba och Agnes är på väg hem till Sverige i sommar.

Nu hinner jag inte skriva mer. Vi ska till ett av grannarnas hus där de svenska familjer som vill kan forstätta att mingla och önska varandra glad sommar.

/Ingeborg

Miriam ballerina

Igår var det avslutning på Miriams dans. Barnen uppträdde med 4 olika dansnummer från olika genrer. Det var fågeldansen, jazznumret, balett och modern dans. Läraren heter Lisa och är en dansinstruktör från USA. Här följer några utvalda kort från evenemanget som självklart höll hög klass och fick oss föräldrar att få tårar i ögonen.Tjejerna var klädda i olika nyanser av rosa.

I sista numret var de vattendroppar som glittrade och dansade i skogen. Fröken hade ordnat pajettdiademet.Miriam, fröken Lisa och danskompisarna.

Jag har också en kort videosekvens från dansen. Om jag bara kunde lista ut hur jag får videosekunderna från kameran till datorn så skulle ni även få se Miriam live.

I morgon är det skolavslutning. Nya, rena kläder är utvalda och ligger färdiga. Tänk att ett skolår redan har gått. Det var inte länge sedan som de med pirr i magen gick till sin första skoldag i augusti förra året. Det är lite extra speciellt i morgon då det med största sannolikhet blir den sista på SSB. Till hösten kan det bli en interantionell skola.

/Ingeborg

Ingen tom vägg längre

Vi har en tom vägg i vårt vardagsrum. Den har varit kal och vit sedan vi flyttade in i december. Men just nu för en stund sedan kom äntligen vårt skåp som vi ritade och beställde för ett tag sedan. Nu ska vi bara skaffa någon blomma och kanske en lampa till hörnen.Här är det!
Närbild på överskåpen
Här kan ni se småboxarna och utdragslådorna.
Shao tyckte att boxarna skulle passa perfekt för dvd och cd-skivor.

/Ingeborg


Försommar i Beijing

Vi har fått uppleva ett nytt fenomen i vår vardag utomlands: att säga "hej då" till människor. Juni är säsongen för uppbrott. Till sommaren är det många familjer vars tid i Beijing är slut och det är dags att dra vidare. Vissa ska hem till Sverige medan andra drar till andra länder.

De senaste veckorna har varit fyllda av avskedsutflykter, farväl och på återseende - kalas, sista shoppingturen till favoritmarknaden samt födelsedagskalas (man kan tro att de flesta svenska familjerna i Beijing har barn som är födda i juni). Alla dessa sociala aktiviteter är fantastiskt roliga blandade med lite vemod. Alla möten har en svag uppbrottskänsla över sig, där Beijingvistelsen utvärderas och diskuteras. Vilka är kvar till hösten, kommer det några nya är också ett ständigt samtalsämne. Häromdagen fick jag dock ett glädjebesked. En svensk familj som skulle varit tvungna att åka hem på grund av krisen fick nu i veckan besked om att de fick stanna ett halvår till.

Tack och lov finns ju datorn, Skype och facebook. Innan vi flyger till Sverige till vår semester måste vi hinna byta svenska mobilnummer med alla våra vänner härifrån. Det måste jag skriva upp på min "att göra lista".

Vad har hänt i övrigt hos oss? Här kommer några bilder från maj och juni. Några bilder har ett romantiskt skimmer över sig. Det är troligtvis någon knapp på kameran som vi har kommit åt.
Ulf åktei mitten på maj till Finland på bröllop. Vår kompis Steph gifte sig med sin Sinikka. Tyvärr var det bara Ulf som hade möjlighet att åka. Här ser ni det lyckliga paret!
Alfreds klass uppträdde på skolsamlingen för ett tag sedan. Hälften av klassen spelade instrument och resten dansade till en High school musical-sång. Edvins klass genomförde en magishow när det var deras tur att ansvara för skolsamlingen. Där breakade Edvin som paus mellan två nummer. Jag hade tyvärr inte kameran med mig den gången.
En söndag åkte vi till Minggravarna. På kinesiska heter de "San shi ling" vilket betyder 13 gravar. Minggravarna är ett stort område med flera utgrävningsområden med entreavgift till varje. Vi besökte enbart en grav vid detta tillfälle.
Här är Ulf framför utgången till Dingling. Det är den enda av de tretton kejsargravarna som är öppen att gå in i. Den grävdes ut 1956 och tillhörde kejsare Wanli.

Området kring graven är mycket vackert. I huset bakom Edvin finns en sten med inskription som, om vi förstod rätt, hittades först och gjorde att man förstod att här fanns en kejsargrav.
Barnen tyckte det var spännande att gå in i gravkammaren. Där finns dock inte så mycket kvar. Kistorna där kejsaren och hans två fruar begravdes i finns inte kvar. De har ersatts med kopior som ska visa var de låg. Det finns dock ett litet museum på området där man kan se fotografier från utgrävningarna.
Vi hade med oss picknick som vi åt i parken. Där fanns också en port. Medan vi åt kom det turistgrupp efter turistgrupp som gjorde samma ritual. De stannade innan porten, stampade i marken och klev igenom öppningen under glada tillrop. Vi hängde på en grupp för att få vara med om ritualen. Det visade sig dock en grupp försiktiga japaner som lite tyst klev över med ett svagt "tjoho".
Här kommer en bild från Alfreds kalas. Barnen blev indelade i grupper och gjorde egna pizzor. 
Sedan var det lek och dans. Det var full rulle i två timmar.
De barn som ville var utklädda. Här är Miriam. Hon är en ballerina; en mjölig sådan.

Vi har också varit på flera poolpartyn. Det är härligt att bada när det är så varmt och soligt. Idag öser dock regnet ner!Miriams klass ska i morgon ha ett party vid poolen under skoltid. Vi får hoppas att det varma vädret återvänder.

/Ingeborg

RSS 2.0