Nordkorea

Jag (Ulf) och min lillebror Michael tog en tur till Nordkorea i början av maj. Resan varade bara några dagar men gjorde ett djupt intryck; Nordkorea är inte direkt som alla andra länder. Vi blev upphämtade på flygplatsen av två guider och en chaufför. Som inses låter inte Nordkorea besökare som oss (eller andra heller för den delen) resa som de vill i landet. Därför kan man bara resa runt med dessa statliga guider. Deras viktigaste funktion verkade vara att förhindra kontakt mellan oss och vanliga nordkoreaner. Om man är mest rädd för vad de ska säga till oss eller för vad vi kan säga till dem är svårt att säga. Guiderna hade också en funktion att ge den nordkoreanska bilden av allt vi såg. Nåväl, de var trots allt trevliga och ett bra resesällskap.På vägen från flygplatsen till hotellet i Pyongyang stannade vi vid den här triumfbågen. Som allt annat handlad den om Den store ledaren. Som synes är inte trafiken särdeles tät, men ändå fler fordon än förväntat.Runt omkring oss vid triumfbågen höll människor på att öva inför masspelen. Dessutom fanns det, som förväntat, en hel del propagandaskyltar - som framgår enligt bilden ovan. Som oftast är det Den store ledaren som hyllas.Här är hotellet vi bodde på. Helt ok faktiskt. Det låg på en ö i floden som går genom Pyongyang. På kvällen låstes grinden så att vi kunde inte smita ut på stan.Utsikten från hotellrummet. Ser väl ut som en vanlig stad. En av kvällarna hade de dock ingen elektricitet. I floden höll ett flertal mudderpråmar på att dra upp bottenslam för byggnadsändamål - ett tecken på byggnadsaktivitet, vilket man också kunde se tecken på runt om i staden.Nästa dag åkte vi på ett besök till det makabra mausoleumet för Den store ledaren. Här var alla kordkoreanska besökare extra uppklädda och skulle fotograferas, som ses på bilden ovan tagen på den öppna platsen framför "begravningsplatsen".Efteråt åkte vi till Kim Jong-il-torget där man brukar hålla masspelen. Nu övade en del folk inför nästa spel, medan andra åkte rullskridskor.Här står jag framför ett amerikanskt fartyg som Nordkorea tillfångatog i slutet av 60-talet.Jag och Michael framför ett monument till Juche - den statsbärande ideologin.Sedan bar det ut på landet där vi fick besöka ett gammalt buddistiskt tempel. Det låg väldigt fridfullt i bergen och ett ombyte mot Pekings luftföroreningar. Verkade vara ett populärt utflyktsmål för lokalbefolkningen.Sen fick vi även besöka ett vanligt bostadshus. Inte så många möbler, men väl porträtt på ledarna... Kim Jong-il hade besökt huset en gång.


Vi besökte en slags "Skansen" i staden Sariwon. Det blev allmän beskådan när Michael beslöt sig för att skjuta några skott. Även vår vackert klädda lokalguide passade på att göra detsamma.Sen kom vi till Kaesong där vi bodde i den gamla delen av staden, som var tämligen pittoresk. Återigen blev vi inlåsta över natten på hotellet.Dagen efter bar det iväg till DMZ, den slags gräns som finns mellan länderna. Lite spöklig stämning: en blandning av avslappnat och spänt. En officer kom fram till mig och ville få mig att dricka öl och äta torkad fisk, men det kändes inte läge för det.Här är huset där man förde diskussioner under kriget. Nu ligger den i den nordkoreanska delen av DMZ.Tillsammans med den officer som guidade oss runt.Här är de berömda husen vid gränsen. Ärligt talat så kändes det mest som en turistattraktion.Väl tillbaka i Pyongyang bar det iväg till ett krigsmuseum. Återigen ett jätteverk som prydde entren.
Märkligast i museet var detta gigantiska helt runda rum med krigsbilder och krigsutsmyckningar. Vi satt på en plattform som rörde sig runt i det runda rummet.Sen fick vi åka till en centralt belägen skola där barnen uppförde en show enbart för oss två. Kultur i olika former verkar spela en väldigt central roll i NK - vilket man kan tolka som ett resultat av en kollapsad ekonomi. (Ett av de märkligare uttrycken för detta var ett jättestort höghus i centrala stan där det enligt våra guider enbart bodde trollkarlar). I slutet av föreställningen drog de upp oss att dansa med dem.När showen var slut tog vi denna bild var på vi gav flickorna två påsar godis som tack, vilket de verkade uppskatta mycket.Vi gjorde en tur i Pyongyangs tunnelbana. Väldigt annorlunda upplevelse - som en konsthall. Tågen var begagnade från f.d. Östtyskland.Sista kvällen avslutades med en god middag tillsammans med guider och chaufför.

Svårt att sammanfatta resan mer än att det var ett väldigt annorlunda land. Trots de trevliga och humoristiska människor vi träffade kan man känna sig lycklig att man är född i en annan del av världen. /Ulf

Alfred 11 år!Födelsedagsbarnet vaknade extremt tidigt denna dag (26 maj) men tvingades att liggga i sängen tills övriga familjen var redo att sjunga för honom. På morgonen blev det sång och paket. En stor nerfgun från Gullan och Michael, en riktigt kikare samt en dator från familjen. Datorn kom dock i form en bild inpackad tillsammans med ett juicepaket. Laptopen ska nämligen införskaffas vid nästa Sverigeresa för Ulf.
På kvällen efter skolans science fair blev det än en gång sång men nu tillsammans med ljus och tårta.
Om två veckor blir det kalas med kompisarna.

/Ingeborg


Vart tog maj vägen?

Tänk att det är likadant varje maj. Plöstligt ska allt hända på en gång, alla aktiviteter har avslutningar, mängder med vårbarn har födelsedagskalas och däremellan vill man njuta av det sköna vädret. Jag upptäckte att senaste inlägget skrevs 2 maj och på onsdag är det redan juni. Bristen på inlägg beror delvis på tidsbrist men till stor del också på att vi har haft internetstrul. Flera dagar i rad har nätet legat nere och när det väl har fungerat så har det varit extremt långsamt. För tillfället verkar det fungera.

Det var roligt att ha Gullan och Michael här i två veckor. Ulf och Michael gjorde en spännande resa till Nord Korea som ni snart kan läsa lite mer om i ett eget inlägg. Gullan och Michael tog tåget till Tianjin i ett par dagar. Däremellan spenderade de tid med oss i vår vardag. Välkomna tillbaka!

Här kommer en liten uppdatering i bilder:
Den 12 maj fyllde vår vän Johan 40 år. Det firade han tillsammans med nära och kära på en restaurang i stan uppe på ett tak. Här ser ni födelsedagsbarnet med Andreas och Ulf.Mitt på taket var en damm med fiskar i. Konstigt nog trillade ingen i vattnet under kvällen.
Tdigt i morgon hade vi föräldrar lagat och förberett frukost för all personal på skolan att njuta av innan skoldagens start. Miriams kompis Emma från Frankrike sov över en dag. Hon flyttar hem nu i sommar så det var kul för tjejerna att ha en "sleep over".
Den 21 maj var det dags för Miriams danskolas show. Tyvärr blev bilderna suddiga men det var kul att se henne uppträda.
Primadonnan med blommor.
Den 26 maj hade skolan sin årliga "science fair". 106 barn var med i år och presenterade sitt projekt för alla föräldrar som gick runt och lyssnade. Miriam hade undersökt om bönor växte bäst i kallt eller varmt klimat.
Detta är också Alfreds födelsedag. (Bilder från det kommer i ett eget inlägg) Här står han uppklädd och berättar på vilket sätt en "pulley" förenklar vardagen. Vad heter egentligen pulley på svenska?  Lexikon på nätet säger talja eller block. 
Edvin undersökte huruvida frukt innehöll elektricitet.Vi träffade våra vänner Susan och Benny med deras en vecka gamla Wilma.En kväll var vi hos vännerna Ulrika och Johan. Här myser Miriam med Tindra; deras yngsta barn.
I helgen som var hade Alfred fotbollsturnering.


Det var lite grann om vad som hänt i maj. Vi har dessutom sålt vår gamla Volvo och köpt en Nissan som inte är lika gammal.  Att köpa och sälja bil i Beijing är ett kapitel för sig och tar otroligt mycket tid i anspråk. Men nu är det gjort i alla fall.

/Ingeborg

Säsongens första dopp!

Utepoolen öppnade första maj. Dagen efter var Michael, Alfred, Miriam och jag där. Vattnet var kallt, luften var inte särskilt varm men det var ändå ljuvligt att sitta i solen och äta glass!

/Ingeborg

MSB firar 20 år

Barnens skola firade 20årsjubileum det här läsåret och det firades på långfredagen.Edvin spelade trummor när 5/6:ans band inledde firandet.Skolan gjorde en parad med skyltar från varje år som skolan funnits. Lärare, elever, föräldrar fick ställa sig bakom sitt år. Där var flera gamla studenter som rest från till exempel USA för att träffa gamla klasskamrater och fira.Här står Miriam med alla som startade år 2009.Tiina och Helena (två vänner från Miriams klass) tänker ta för sig av de färgglada muffins som serverades. Alfred och de andra i 4:an skulle också spela men regnet stoppade dem. I gymnastiksalen var det en utställning med kort och dylikt från alla åren. Två klassrum var omgjorda till fikarum där 3:orna serverade vin och snacks till (de vuxna) gästerna.

Påskhelgen firade vi sedan med att tillsammans med vännerna Johan och Ulrika med barn ha en påsklunch med bland annat ägg, sparris och västerbottenostpaj. Lite gula och lila fjädrar fick stå för påskpyntet.

Den 1 maj landade Gullan och Michael.

/Ingeborg

RSS 2.0