Loving Lova

Här kommer lite bilder på vår ljuvliga hund.Lova älskar att vara i gräset.

Vi har sedan vi fick hem försökt få henne att leka men inte lyckats. Men i förra veckan ute i trädgården jagade hon plötsligt efter en hundleksak i form av en repbit med en boll på. (Tack Maja-Stina och Hans) Bollen tuggade hon snabbt sönder. Men repbiten sprang hon efter flertalet gånger. Glada över framstegen köpte vi hem en boll, men den var hon mest rädd för.
Ligger något på golvet tycker Lova om att lägga sig på det. Här kan ni se vad som händer om man inte tillräckligt snabbt packar upp sin resväska.
Det är inte helt lätt att ta bra bilder på en aktiv hund. Så här kan det blir när man försöker.

Hon är i alla fall snäll och "ganska" väluppfostrad. Hon vet till exempel om att hon inte får vara på övervåningen. Men är vi där uppe allihopa för länge kommer hon tassande och försöker smyga in till det rum där vi är. Säger vi då till henne lommar hon tillbaka och lägger sig på översta trappsteget.

/Ingeborg

Läxor och bullar - en vanlig onsdag

Efter att ha haft kompisar hemma i två dagar efter skolan bestämde vi oss för att ha en lekfri dag. Direkt efter hemkomsten satte barnen sig med sina läxor. Shao hade bakat bullar så en varm belöning väntades efter att alla läxor var gjorda.
Edvin håller koll på bullen och önskade att han hade gjort läxan dagen innan.
Alfred som idag hade två läxor fick tillåtelse att ta bullen i pausen mellan svenskan och matten.
Miriam hade inga läxor men jobbade i sin pysselbok innan hon fick sin bulle.

När klockan var fyra var alla läxorna gjorda och vi fick tid till annat. Inget tjat eller stress på kvällen efter middagen för att hinna med skolarbetet innan läggdags. Det kan faktiskt vara skönt med lekfria dagar ibland.

Men idag är en annan dag. Inga läxor och ingen skola i morgon.

/Ingeborg

Himmelens tempel, pyssel och en kö

Gästernas andra dag tog vi en tur till Himmelens tempel. Det finns många vackra tempel och parker i Beijing. I dessa parker hittarna man öppna ytor i en annars trångbodd stad. Vi såg inte bara turister som strosade och upptäckte de vackra byggnaderna utan även vanliga Beijingbor som dansade, sjöng eller tränade i parken.
Miriam i trappan på väg upp. Ni ser Elin och Moa i bakgrunden.

En turistgrupp framför en av tempelbyggnaderna.

Vi tittade på de vackra husen med sina utsmyckningar, barnen sprang omkring bland blomprakten på de gröna ytorna, åt glass och provade på träningsredskapen på utegymmet. Sedan tog vi en första shoppingrunda med gästerna på Hong Qiao som ligger bredvid templet.
Ganska nära där vi bor finns ett pysselställe som heter Happy Land. Där får barnen under en timmes tid pyssla så mycket de vill. Man kan dreja, arbeta med cernitlera, göra tvålar, fönsterdekorationer och så vidare. Ibland är personalen lite övernitisk och hjälper barnen för mycket men det är ett trevligt sätt att spendera en timme på. Alfred, Miriam, Elin och Moa hann med en hel del när vi var där.
En dag besökte gästerna och jag Himmelska fridens torg. Det var soligt men ganska kallt och blåsigt. Vi hade en fundering på att se Mao. Men kön var kängre än längst! Tydligen ska den gå ganska fort men vi orkade inte ställa oss i kön som ringlade sig i två varv runt Maos byggnad.

Nu är det lördagmorgon och gästerna har precis tagit en taxi till flygplatsen för att åka hem. Vi ska ha en lugn lördag i väntan på söndagen då Ulf kommer hem från en kort visit i Sverige.

/Ingeborg

Äggjakt

På påskafton anordnade River garden en äggjakt. Barnen fick utifrån ålder olika områden att leta efter ägg i. De stora gatorna på området var avstängda, en utklädd påskhare gick omkring och där fanns tävlingar, hoppborgar och annat att göra för barnen.Äggen var svåra att hitta. Men alla barnen hittade åtminstone ett ägg var.
Det var riktiga kokta grönmålade ägg som låg lite överallt i buskarna.

Under två veckors tid har det funnits 8 kaniner i klubbhuset. Efter äggjakten fick 8 lyckliga familjer ta hem varsin kanin.
Här sitter barnen och målar till en tävling.

Aktiviteterna pågick mellan 10-12 och sedan kom våra gäster från Sverige. Som ni märker kommer inläggen inte i kronologisk tidsordning. I morgon åker Lena, Magnus och barnen hem efter två veckors vistelse i Beijing. Vi och de har inte bara besökt körsbärsparken utan även andra ställen. Bilder från Himmelens tempel kommer inom kort.

/Ingeborg

Körsbärsparken

Förra lördagen bestämde vi oss för att följa med på en av River gardens utflykter. Destinationen var Yuyuantan park. För att utflykten skulle bli av behövdes minst 8 anmälda. Vi var 9 personer och den enda som ville åka med. Med andra ord fick vi en privatbuss med egen guide. Trevligt!I parken pågår en körsbärsfestival. Man kan köpa kransar av plastblommor och många familjer är i parken och har picknick. Vi hade med oss matmuffins som Lena hade bakat, piroger från ayi, melonsallad, jordgubbar, smörgåsar, choklad och dryck. Det blev en mycket lyckad picknick. Familjen brevid oss hade med sig en kyckling och liten ankunge som skuttade omkring i parken.
Det var härligt att se alla körsbärsträden i blom.

Här är Alfred i trädet.
Som vanligt ville många ta kort av barnen.
Vi tog en båt över den lilla dammen som fanns i parken. I början följde vår guide med oss och vi visste inte riktigt vad henns uppgift var. Vi frågade henne om hon ville vara med på vår picknick, men hon avstod. Hon följde bara med oss och tog kort på barnen. När vi kom till båten var hon borta. Hon hade väl fått tillräckligt med kort från utflykten.

På andra sidan dammen fanns det en lekplats där vi stannade en stund innan det blev sockervadd och promenad tillbaka till entren. Där stod guiden och väntade på oss och hemfärden började. Det var en bra ordnad utflykt. Det kan nog hända att vi provar fler utflykter från River garden.

/Ingeborg

Första sjukhusbesöket

Nu har vi provat på sjukvården här. Edvin slog i tån mot en metallstång häromdagen. På kvällen tyckte vi att den var lite sned. Jag ringer till vårt sjukhus på kvällen och får en tid dagen efter.

Väl framme vid sjukhuset börjar pappersifyllandet. Tack och lov hade jag tagit med mig allt jag som behövdes; pass, Ulfs jobbs adresser, försäkringsbrev, sjukvårdsavtalet och så vidare.  Jag passade det på att skriva in hela familjen så att det inte blir så mycket pappersifyllande nästa gång. Trots alla papper hittade sjukhuset först inte våra namn i registret . Då ville de att vi skulle betala. Besöket kostade 2000 RMB! Tänk vad bra vi har det i Sverige med vår subventionerade sjukvård. Men efter några telefonsamtal löste sig allt och vi fick sätta oss ner i väntan på doktorn.

Vi fick träffa en fransk läkare. Hon kände på tån och skickade oss till röntgen. Bilderna visade att skelettet såg bra. Möjligtvis kunde det vara en liten spricka. Vi fick bandage om två tår och kunde ta oss till skolans skoljogg.Edvin på röntgen.
Alfred i full fart på den årliga skoljoggen.

Här springer Miriam.

Edvi hade ju i år en giltlig ursäkt att inte springa skoljoggen och fick nöja sig med att heja på.

Hela femte ringen runt - i jakt på grottor

En söndag bestämde vi oss för att göra en utflykt. I en guidebok hade vi hittat att det finns några grotter som verkade mycket spännande. Det stod en bra vägbeskrivning så vi packade matsäck, hund och barn i bilen och gav oss iväg.

Detta var söndagen som ingår i en kinesisk högtid som på engelska heter Tomb sweeping day, deras variant av allhelgonahelgen. Tydligen ska man fira genom att vara ute och ha picknick. Väl ute på den femte ringvägen runt Beijing började köerna. Det var totalstopp.

Det tog oss ett par timmar, kändes det som i alla fall, att krypa fram på vägen. Vi åkte förbi flertalet olyckor och tänkte varje gång att efter olyckan blir nog trafiken bra. Till slut insåg vi att detta kommer inte att fungera. Vi måste ta av från motorvägen. Nästa avfart var den som ledde till Beijings botaniska trädgård. Till den avfartens enda fil var det plötsligt fyrfiligt. Det var dit alla bilarna skulle.

Efteråt kunde vi köra på och modet steg hos hela familjen.

Efter ett stopp på en MacDonalds var vi redo att köra den sista biten till grottorna. Vi körde, körde och körde. Någonstans körde vi fel....
Vägen blev till en grusväg för att till slut komma till en by som slutade i ett grustag. Där beslutade vi att ha vår picknick för att sedan börja resa hem.

Väl ute på ringvägen igen valde vi att åka andra hållet för att inte fastna i köer igen. På så vis satt vi en härlig solig söndag i bil under mycket lång tid. Vi såg inga grottor men har kört runt hela femte ringvägen.Här ser ni en del av bilarna som skulle tränga sig in på avfarten till botaniska trädgården.
Är vi verkligen på rätt väg?Här stannade vi till slut och hade picknick.Vi stod upp och åt jordgubbar.
Vi tog en paus vid denna plastpalm. Bilen var ju inte heller lagad vid detta tillfälle, så vid jämna mellanrum fick vi stanna och fylla på med vatten i motorn.


/Ingeborg

Glad påsk

Eftersom vi har gäster boende hos oss har vi fullt upp och det har inte skrivits så mycket på bloggen. Nu är det dags att skärpa sig. Därför får ni ursäkta att händelserna inte är helt dagsfärska.
 
Helgen innan påsk ordnade ambassaden en påskgudstjänst. Till allas glädje var det en solig och fin dag.Prästen som är nyanställd bor och verkar i Hong Kong men kommer ungefär en gång i månaden till Beijing. Han gjorde en improviserad påskvandring.
Vi vandrade mellan olika stationer där Jesu sista påskvecka berättades av honom och med hjälp av frivilliga.
När vi kom tillbaka till "gudstjänstlokalen" delade barnen ut blommer till oss alla istället för de tradtionella ljusen man brukar tända vid påsken.
Här,  mellan barnen,ser ni prästen Lennart. Mitt under gudstjänsten började hans mobiltelefon ringa. Han berättade då att det hade hänt honom en gång förut och då hade han haft Pippi Långstrump som signal. Han tog inte telefonen men la den i trädgården utanför där den fortsatte att ringa ett tag.
Efter samlingen blev det kyrkkaffe. Barnen fikade och sprang sedan bort till lekplatsen som finns på ambassadområdet.

Sedan åkte vi hemåt och åt på en restaurang som heter Smallville. Det är ett amerikanskt par som driver stället. Personalen har Supermantröjor på sig.

/Ingeborg

RSS 2.0