Twilly



Twilly har nu bott hos oss i en vecka. Han ar en dvarghamster har vi fatt reda pa genom Hamsterifokus.se. Han sover mycket men ar valdigt pigg nar han ar vaken. Da springer han runt och undersoker allt. Vi tar manga kort pa honom men de flesta ar suddiga for han rusar ur bild. I morse sag vi ur han tog massor av sagspan i munnen och la det i ett horn av buren. Sedan gravde han ner sig i spanen. Dar somnade han. 

Pa bilden ser ni Twilly nar han leker i sin leklada.



Vi gjorde ett ror till Twilly av en fantaflaska. Han tyckte om att vara i roret och smakade pa fantan.



Varje dag far han vara ute i vara knan och upptacka saker i rummen. Har sitter han i Edvins kna och undersoker ett pingisrack. Han bits fortfarande lite ibland.

/ Miriam & Edvin

Sommarpalatset

Da lararen i kinesiska av okant skal inte dok upp vid var lektion i morse beslot vi oss i all hast att agna dagen at Sommarpalatset. Det har framforallt varit Qing-dynastins sommarnoje for att undkomma Forbjudna staden, som ju ligger mitt i Beijing. Sarskilt forknippas palatset med ankekejsarinnan Cixi under hennes regeringstid i slutet av 1800-talet. Hon fick bygga upp det tva ganger efter opiumkrig och boxaruppror. Cixis rykte som harskare verkar lite blandat. Hur historien an bedomer henne sa hade hon sinne for att bygga en schysst sommarstuga, for att inte tala om den tillhorande tomten. Sommarpalatset var som ett Hagaparken (norra infarten till Stockholm) i kubik. Det var scenisk natur, praktfulla hus, intressant historik... Val vart ett besok. Efter ett antal timmar runt palatsomradet tog vi taxi in till stan och handlade saker att satta upp pa vaggarna i barnens rum. Avslutningen av utflykten bestod av en middag efter San li tun - Beijings bargata. Sammantaget en mycket lyckad dag for familjen Andreasson i den kinesiska huvudstaden och dess omgivningar. Nedan ar nagra bilder fran Sommarpalatset.




Entren till sommarpalatset. Drakar kan det inte bli for mycket av i Kina.



Den har bilden planerar vi att anvanda som bevis for att vara barn egentligen ar attlingar till Qing-dynastin och att vi har laglig ratt till en del av Sommarpalatset. Garna med sjoutsikt.



Jag och Edvin vid en av palatsets innergardar. Har brukade Cixi lyssna pa opera tillsammans med de hogre ambetsmannen.



Som vanligt vacker vara barn oerhord fascination hos kineserna. Har ar en av manga som ville bli fotograferade med barnen under dagen. Ibland stannar stora sallskap och pekar, stirrar, kommenterar pa/om oss. Lyckligtvis tycker barnen att det ar roligt - for det mesta.  



Hustru innan vi gick upp till "Det langa livets berg" och "Den oandliga vishetens tempel", som man ser i bakgrunden. Langre ner kommer en "efter-bild".




Har tog vi en drickapaus innan vi paborjade uppstigningen.



Har syns familjen i trappan pa vag uppfor. Strax efter vi tog bilden utmanade jag barnen pa ett race till toppen. Inte min smartaste ide. Svettades fram till kvallen. Men, det var det vart. Jag vann!



Latt svettig hustru nastan uppe pa toppen, med den kejserliga sjon i bakgrunden, som vi sedermera korsade med bat.



Alfred gor en kejserlig pose vid Marmorbaten, som egentligen ar av tra, men med flott malning. 



Avslutningsvis en bild av Miriam.


/Ulf

Om att hitta skosnören i Kina

For ett tag sen kopte jag ett par nya schyssta skor har i Kina. Skorna var helt ok, men skosnorena gick av vid forsta anvandandet. Typiskt. Fast det ar ju bara att kopa nya skosnoren. Trodde jag... For det forsta har i stort sett inga affarer skosnoren. Inte ens skoaffarer eller storre varuhus (med sarskilda skoavdelningar) har visat sig fora sadana bagatellartade attiraljer. Det fatal affarer som faktiskt har skosnoren har inte haft sa langa som behovs for mina skor. Sa fragan som efter en manad fortfarande vantar pa sitt svar ar: var hittar kineser skosnoren?

Detta ar ett exempel pa kulturskillnader man stoter pa nar man flyttar fran ett land till ett annat. Man kan da valja att se det som ett frustrerande inslag i tillvaron, eller sa kan man valja att se det som ett komisk drama, med i detta fall ett oandligt antal akter. For att bevara sin egen sinnesro ar det senare att foredra. Detta ska ocksa kombineras med en insikt om att de kulturskillnader som moter kineser som kommer till Sverige ar minst lika omfattande.

Nar det galler att hitta skosnoren ar det ganska latt att forhalla sig med ett slags upphojt lugn och glimten i ogat. Andra saker kan ibland bli - atminstone pa gransen till - frustrerande. Den kinesiska traditionen att tranga sig i koer och att vi standigt blir sa utstirrade och ohammat kommenterade ar tva exempel pa saker som kan vara svarare att leva med.

Men i det stora hela slas man mest av hur fa dessa skillnader ar. Det ar faktiskt oerhort latt att som svensk flytta till Kina: inte minst med tanke pa att kineserna ar valdigt artiga och generosa. Dessutom har de en viss blygsamhet som kan tilltala en som uppvuxen under svenska traditioner. Som nagon sa: svenskar underskattar ofta kulturskillnaderna mellan Sverige och USA, men overskattar dem mellan Sverige och Kina.


Ulf

Happy valley



Vi bestamde oss for att aka till en nojespark som heter Happy valley. Har star barnen framfor ingangen, spanda och nyfikna. Happy valley ar en temapark. Det finns bland annat myrlandet, rymdomradet och delen med Mayakultur. Det kostar ganska mycket att ga in men sedan skulle det mesta vara gratis.

Vi borjar vandra runt. Det ar hett och klibbigt. Flera attraktioner ar stangda, nagra kostar pengar och sedan var det koer. Vi borjar tappa modet och ar ganska besvikna. For att fa lite energi ater vi lunch och tar nya tag.

Edvin och Ulf hittar ett spokhus utan for lang ko. Miriam , Alfred och jag hittar till myrlandet. Antligen kunde vi borja aka.




Forsta karusellen! Lite barnslig kanske, men vi ar ju sa sugna pa att aka. Overallt pa parken blir vi utstirrade. Vissa foraldrar pekar till och med ut oss for sina barn. Jag kan inte riktigt forsta det. Det kan inte vara sa ovanligt med ljusa barnfamiljer i Beijing. Nagra flickor i yngre tonaren ber att fa ta kort pa sig sjalva tillsammans med Edvin, Alfred eller Miriam. Det ar en absurd kansla. Jag formodar att det ar sa kandisar kanner sig. Vi lar oss att inte se alla blickarna utan bara titta rakt fram.



Kina verkar ha en fascination av vatten. Detta ar ett torg dar det kommer kall anga fran ett hal i marken och plotsligt sprutar det ut vatten fran andra stallen. Likasa kan man over hela parken hitta forsaljare av vattenpistoler. Nar man gar forbi sprutar de pa en, urskillningslost. Kanske beror det pa varmen.



Har kommer killarnas favorit ( med killarna menar jag inte Ulf). Den heter Disko och man aker runt och runt och runt. Sjalvklart star hon som skoter om attraktionen med en vattenpistol och sprutar ner alla som aker.



Har star Edvin och jag och beundrar deras 'flume ride". Nar batarna aker ner for stora backen blir det en jattevag. Med andra ord borde de som sitter i baten inte bli sa vata eller? Vi bestammer oss for att prova.



Har star vi i kon. Vi har statt for lange for att vanda men har insett att det kommer att ta tid. Drygt en och en halv timme tar det att komma fram till attraktionen. Sedan aker vi. Vi borde raknat ut att eftersom kineserna alskar  vatten ar detta inte bara en vanlig bergodalbana. I forsta backen kan andra besokare betala pengar for att fa stora vattenkanoner att skjuta vatten pa oss. Efter andra backen dar vi ar sa blota att vi inte tror att det kan bli varre kommer det ytterligare en vatten kanon som sprutar ner hela baten.

Vi ar blota in pa bara skinnet. Det tar flera timmar att torka. Vi blir om nagot annu mer utstirrade nar vi droppandes forsatter var vandring runt parken.




Det pagar flera shower i parken. Detta ar fran vattenshowen. Det hoppas och dyks fran alla trampoliner. Bland annat satts en man i eld och dyker ner i bassangen. Hojdpunkten ar nar en kille dyker fran hogsta stallet, alltsa annu en hogre an dessa tre dykare.





Nar showen ar slut vandrar vi mot utgangen. Vi luktar blott och unket men ar glada.

Utanfor finns ett stort torg. Dar samlas folk for att aka rullskridskor och dansa. Det sker nagon slags traditionell dans utford av kvinnor i alder 35 och uppat. De har solfjadrar i handerna och dansar i rader till karnevalsmusik i form av trummor.

Vi ater sen middag pa ett snabbmatsstalle och aker taxi hem. Barnen tyckte det var kul att se Beijing i morkret med flera hus upplysta i neonfarger.

Ingeborg

En ny familjemedlem



Har ar Twilly, var nya hamster.

Vi kopte honom pa en marknad. Pa marknaden sag vi manga djur; till exempel stora och sma skoldpaddor, ekorrar, skorpioner, kackerlackor, sniglar, kaniner och sa klarat massor av hamstar. De var gulliga och fina. Vi valde en som var jattepigg.




Har ar en till bild pa Twilly. Han kan bitas och han ar snabb som Blixten McQueen.
Han har undersokt sin bur.

Alfred

Upp till bevis

De kom igar kvall. Tre polisman och en man kladd i strikt kladsel. Tack och lov hade Ulf innan han akte hem varit hos ambassaden och fragat efter vara visum. De fanns hos kinesiska utrikesdepartementet. Ambassaden skrev ett intyg pa detta och att Ulf hade jobb har.

Polismannen tog med sig vara intyg och akte vidare till grannen.

Fran vart arbetsrum tog jag ett kort. Ulf blev orolig nar han sag blixten men ingen reagerade. Och vi ar nu officiellt godkanda att vara har i landet, ett tag till i alla fall.





Ingeborg

Nedrakning infor OS

Beijing forbereder sig for OS. Igar infordes trafikregleringar for att minska trafiken och darigenom minska fororeningarna. Ena dagen far bara bilar med jamn slutsiffra pa registreringsskylten aka i stan och den andra dagen ar det tvartom. Vi marker skillnaden pa antalet bilar i stan direkt. Vi onskar att detta kunde bli en permanent losning.

Sakerhetskontrollerna har ocksa okat. Over hela staden star det militarpoliser och stoppar bilar, kollar uppehallstillstand och liknande.

Lagom till denna stegring av sakerhetskontroll upptacker vi att vart tillfalliga visa har gatt ut. Idag pa formiddagen knackade det namligen pa en polis och fragade efter vart bostadstillstand. Det var bara barnen hemma vid tillfallet sa de skulle aterkomma. Vi far val se vad som hander om de aterkommer i kvall. Vi har namligen inga pass att visa upp heller for de ar pa svenska ambassaden infor processen att gora vart nya permanenta visa. Sa hall utkik pa nyheterna om svenskar som visats sig vara en sakerhetsrisk och tagits i forvar.

Har foljer nagra bilder fran centrala Beijing. Det byggs, malas, fejas och planteras. Beijing har nog aldrig varit sa vacker som den ar nu. 



Detta hus har som synes en konstig vinkel och det diskuteras om den kommer att halla.
Huset ar helt klart haftigt.




De tre ljuvliga barnen framfor en skyskrapa. Vi far inte ens med toppen.




Nu kan ni se toppen!




Detta ser val gemytligt ut. Arbetarna sitter pa rad pa varsin gunga och fardigstaller husets fasad.

Nu ar det snart dags att gora middag. Ulf kommer hem fran sista arbetsdagen innan semestern.
Harligt!

Ingeborg

En sondag i Beijing

Nu sitter jag och forsoker summera dagen. Runt omkring mig har jag tre djur (barnens nya lek) som jag tydligen har inkopt pa en marknad idag. Det kan vara svart att skriva blogg med denna pagaende lek runt omkring mig men det ar vart ett forsok. Har jag tur ar det natt i leken snart.



Ulf och Miriam har sondagsmys.

Efter frukost idag hade Ulf och jag var andra lektion i kinesiska. I tva timmar gor var larare allt for att vi ska forsta och hora skillnaden mellan de fyra olika satten att betona orden i spraket. Det ar ett latt sprak rent grammatiskt men uttalet ar svart.

Senare pa dagen nar vi som vanligt gick till simhallen berattade forestandaren att vi fran och med nu behover badmossor nar vi badar. Tydligen fastnar det for mycket har i filtren i bassangen. Vi gick da en promenad till en affarsgata en bit bort. Har moter vi ett Kina som ar langt bort fran vart instangda rena omrade. Pa vagkanten ligger det sopor slangda, hundar springer losa och vi blir utstirrade. Flera  barn skrattar och skriker HELLO till oss. De sma barn vi ser gar utan byxor eller med byxor med hal for rumpan. Det ar liv och rorelse overallt. Bilarna tutar for att komma fram och det galler att ha ogonen pa gatan for plotsligt kan dar var ett hal.

Vi gar in i ett varuhus och hittar badmossor. En expedit hjalper oss och visar alla farger. Till Miriam tar hon speciellt fram den mest rosa hon kunde hitta. Vi koper 5 badmossor och ett par simglasogon for 43 yuan. Glada och nojda fortsatter vi var promenad. Da och da kommer det flygplan dundrande over vara huvud. De ar sa nara sin landningsbana att vi kan lasa texten pa planens sidor.

Pa vag hem stannar vi till i var kinesiska affarskedja Jinkelong och handlar lite lax, potatis samt gronsaker.




Har ser ni barnen i sina  nya mossor. De ville ga och direkt for att prova. Men vi har lovat att det ska bli ett morgondopp.

Nu ska jag se om jag kan fa alla "djuren" i sangs. 
Wan an (god natt) som man sager pa kinesiska!

Ingeborg

Ett kinesiskt Skansen



I dag var vi i en park som lag alldeles bredvid Fagelboet och Iskuben (de mest kanda OS-arenorna alltsa). Parken kunde jamforas med Skansen ute pa Djurgarden. Men i stallet for faluroda stugor och knatofsar var det de kinesiska motsvarigheterna. Pagoder, delar av palats och "vanliga" hus  med etnisk touch fran olika delar av detta valdiga land var pa utstallning i parken. Vi spatserade runt under ca tre timmar. Inte sarskilt mycket folk (om man jamfor med hur manga som spanade in OS-arenorna) och i synnerhet fatal vasterlanningar. Det hoga intradespriset avskrackte sakert en del. Men det var det absolut vart - tyckte i alla fall vi. Som vanligt var det en del kinesiska turister som tyckte vi var det mest spannande och ville ta bilder av oss - och sarskilt barnen. De, dvs barnen, verkar ha vant sig vid all uppmarksamhet och kan ibland tom gora det i Kina narmast obligatoriska v-tecknet med fingrarna nar det ar dags for fotografering.



I bakgrunden, vid Miriams flaska, skymtar Fagelboet.




Alfred provar en "sang" fran nagon obestamd del av Kina.



Undertecknad med rester av ett munsar. Fagelboet syns tydligt i bakgrunden.



Det var fullt av upptradanden i parken. Har ar det akrobater hogt upp i luften. Stegpinnarna var gjorda av relativt vassa svardseggar.




Grabbarna chillar lite utanfor en konstgjord grotta.


/Ulf

Tva turisttips; Fun Dazzle och Blue zoo samt en vardagsupplevelse

Vi har varit pa ett lekland som hette Fun Dazzle. Det var en renoverad simhall. Den djupa delen av bassangen var ombyggd till en gigantiskt bollhav. Dar var fem eller sex olika rutschkanor ner till bollhavet vars golv var av nagot studsigt material.

I andra anden av hallen fanns det ett stort klatterhus. For 35 yuan styck fick barnen leka i tva timmar. Runt hela omradet fanns det mjuka mattor dar vi foraldrar kunde sitta och vila. Dar sag vi nagot som vi ser hela tiden i Kina. Manniskor har passar pa att sova nar tillfalle ges. Pa de mjuka mattorna lag vuxna manniskor och sov. Det sag mycket avslappnat ut.

Tyvarr hade vi inte kameran med.

Nasta turisttips ar Blue zoo. Det lag precis bredvid leklandet. Det ar ganska dyrt. 300 yuan for oss alla fem. Det ar ett akvarium med fiskar och liknande. Det som var speciellt var att de hade en 120 meter lang undervattenstunnel dar hajar, skoldpaddor, moranor, rockor med mera simmade over och runt omkring oss. Utmed tunneln fanns det ett rullband man kunde aka pa. Vi akte tre varv. En bonus var de sjojungfrur och dykare som simmade omkring bland fiskarna.

Over till vardagsupplevelsen. Nar man bor i ett annat land kan de mest vanliga foreteelser bli ett aventyr. Igar skulle barnen klippa sig. Forst fick barnen sitta pa rad och tre kvinnor tog hand om dem. De la nagot skum i haret som loddrade mycket. I fem minuter blev barnen schamponerade och masserade i harbotten. Darefter fick de lagga sig pa en stol och skolja av schampot. Nu kom tre killar och tog hand om varsitt barn. Frisorerna var mycket nogranna. De pratade med barnen pa kinesiska och vi forstod ingenting. Men med hjalp av enstaka engelska ord och tecken gjorde vi oss forstadda.

Allt detta ompysslande kostade enbart 90 yuan. Det var en trevlig upplevelse att barnen behandlades som lika viktiga kunder som de vuxna.

Tyvarr hade vi ju ingen kamera med pa var utflykt. Men vi kommer att klippa oss fler ganger. Nu ska vi gora oss i ordning for att ga till var inomhushall och simma. Det ar regnigt idag.

Trevlig fredag,

Ingeborg

En sorgens dag

Igar nar vi vaknade lag Guldis dod i sin bur.
Dagen innan hade han varit pigg och gosig. Men pa kvallen blev han sa trott och vi undrade faktiskt om han var sjuk.

Barnen dekorerade en kartong med olikfargade papper. Vi fick knacka pa hos grannar for att fraga om en spade. Ingen hade nagon. Nar vart omradeskontor oppnade gick vi dit och de skickade en man till vart hus med en spade. Han gravde ett djupt hal i ett horn av var tradgard.



Sedan hade vi begravning. Guldis fick i sin kista med sig sagspan och en teckning. Vi sjong en sang och la blommor. Begravning avslutades med fika i koket.





Vi tror att Guldis var aldre an vad saljaren sa. Nu letar vi efter en annan djuraffar dar vi kan kopa en ny hamster.

Har kommer nagra bilder pa var Guldis. GOD NATT GULDIS!






Forsta hemlagade maten

Efter snart en manad har har vi antligen lagat vart forsta mal mat hemma. Vi borjade med nagot enkelt; havregrynsgrot.

Skalen till att vi inte gjort det tidigare ar flera. Det kostar inte sarskilt mycket att ata ute. Jag har dessutom varit lite nervos for gasspisen som vi har. Men den storsta anledningen ar att det ar ytterst svart att hitta ingredienser eller forsta vad som star pa paketen i affaren. Hur ser mjol ut eller annat som man inte ens tanker pa att man har i skafferiet i Sverige. Gar vi da istallet till en affar med importerade varor stiger priserna otroligt. Som ett exemel kopte Ulf forsta dagen vi var har ett paket juice for 80 yuan! Visserligen var den god men..

Men nu ar det gjort. Jag anvande visserligen den lilla vanliga plattan mittemellan gasplattorna men anda. Vi kommer nog att laga mer mat har allt eftersom.







Havregrynsgrot!


Kvallens maltid blev inte lika lyckad. Jag vagade anvanda gasplattan. Vi kokade pasta och tankte gora en pastasas fran en pase. Men pasen var inte bara en sas utan en hel maltid med pasta i! Helt plotsligt hade vi inte mat sa det rackte. Vi fick rusa ner till narmaste affar i omradet och hitta ingredienser som passar till pasta.

Till slut stod det pa bordet pastaskruvar, en pastaratt med currysas, oliver, kycklingkorv samt majs i nagon sot sas och ketchup till de som ville ha. Men det gick att ata!

Ingeborg


Bad



Har hoppar jag ner i vattnet.




Jag doppar hela huvudet. Jag har en keps pa huvudet.



Edvin hoppar i vattnet.



Miriam hoppar i vattnet.

Nu har jag berattat om nar vi badar pa utebadet. Det ligger i omradet bredvid som heter Dynasty garden.

Alfred

Legend garden

Vi bor i en sa kallad "gated community'. Det innebar att omradet ar inhagnat och varje grind har en vakt. Om nagon vill komma in till oss ringer vakten upp oss och fragar om vi tar emot gasterna. Det kanns lite absurt. Vad hander om vi sager att vi inte vantar besok? Vi har haft lite telefonkrangel vilket har inneburit att vi inte har kunnat svara i telefonen. Da har vakten cyklat hem till oss och bekraftat besoket.

Legend garden ar mycket gront och vackert. Det finns en damm som "slingrar' sig genom hela omradet.



Har ar promenadstigen utanfor var tradgard.



Over dammen gar flera broar.



Detta ar var baksida. Om det inte ar for mycket mygg kan vi dricka te har pa kvallarna.
I tradgarden har barnen en liten studsmatta.




Detta ar gatan utanfor vart hus. Fonstret med lampor tanda ar vart koksfonster.



Detta ar vart vardagsrum.

Detta var lite om hur vi bor. Vi har en ganska stor tradgard men vi behover inte klippa graset eller ta hand om buskarna. Ni som kanner oss och vet att vi inte ar nagra tradgardsmanniskor skrattar val nu. Men, tror det eller ej, vi har kopt en hel del krukor och blommor. Behover man inte ta hand om en hel tradgard ar det lite kul att vattna och skota om blommor.

En kul park; Chao yang

 Vi var i en jatterolig park. I parken fanns det manga saker att gora. Vi borjade med att aka ut med en bat. Det var en man som paddlade och styrde baten. Vi passade pa att se pa alla attraktioner som vi absolut ville aka.





Det var billigt att ga in i parken men sedan kostade varje attraktion som vi ville gora ganska mycket pengar. Pappa, Alfred och jag provade pa paintball. Vi skulle skjuta massa gorillor som dok upp lite varstans. Vi akte flumeride och en bergochdalbana. Jag ville aka mer!






Denna bergochdalbana var ratt trakig for den hade inga backar och den akte inte sa snabbt.

Nar vi kopte glass sag vi en uppblasbar badbassang med manga manniskor runt omkring. I bassangen var det guldfiskar som man kunde fiska upp och ta med sig hem om man ville. En man ramlade i med armen.

Sedan akte vi hem.
Edvin

Den sagolika muren

Efter tva veckor har fick vi vart forsta besok, Kristin. Da passade vi pa att tillsammans besoka MUREN. Vi hyrde en bil for en dag och packade ner matsack, dryck och kameran. Vi valde att aka till Mutianyu da vi hade last att dar var det mindre turister, mer kuperad terrang men anda Ok for vara barn.

Solen sken och det var mycket varmt. Val framme vid muren tog det forst ett tag innan vi forstod biljettsystemet. Vi fick ga till tre olika kassor for att kopa biljetter till olika etapper for turen. Det 'knepigaste' utgiften var en forsakring pa 1 yuan (mindre an en krona).

Vi valde att aka stor linbana upp. Det var sagolikt. Utsikten ar enorm och muren stracker sig sa langt man kan se. Sedan borjade vi att ga.



Vi aker linbana.




Utsikten ar otrolig!



Muren stracker sig over ett kuperat omrade. Ibland ar det riktigt brant.



Den har strackan hade 22 vakttorn.



Har star hela ganget.

Ner fran muren kunde man valja olika fardsatt. Vi valde att aka bob. Det var fantastiskt kul! Tyvarr har vi inga bilder pa det.
Val nere stod det en mongol som kallade fram barnen till sig. Det gick inte att motsta att ta kort pa dem. Sedan ville han ha 30 yuan for det. Han fick 13 yuan och blev nojd. Det var faktiskt val varda pengar aven om svensken i mig tycker att han borde fraga forst.




Var chauffor tog oss till ytterligare ett stalle, ett tempelomrade med vacker natur. Men da var vi ganska trotta och svettiga. Men vi vandrade omkring dar en timme och sedan blev det bilfarden hem.



Tempelomradet Hungluo

En lyckad utflykt!

Nu ar det dags att vacka barnen for vi ska aka till IKEA. Det kan ocksa vara en s


Guldis

Nu ar det jag, Miriam som skriver i bloggen. Jag vill beratta om Guldis. Han sover mycket pa dagarna och han ater mycket. Guldis tycker om att vara i vara knan. Ibland bits han.

Nar vi kopte Gudlis fanns det bara en rosa bur i affaren. Saljaren sa att Guldis var tre manader och att han var en pojke.

Gulfis ar jattegullig och sot! Hans namn ar Guldis sotnos Andreasson.



Har sitter Guldis i mitt kna.



Guldis i sin rosa bur.

Miriam

Aventyret borjar

Pa midsommarafton kom taxin och hamtade oss till flygplatsen. Antligen var vi pa vag. Barnen och jag hade bara sett huset vi ska bo i pa kort. Ulf var i Beijing i maj och valde ut en bostad till oss. Han sag pa manga hus, den ena haftigare an det andra. Till slut valde han det mest praktiska for oss.


Vantan pa taxi. Huset ar nedpackat, vaskorna ar manga, spanningen ar pa topp.

Vantan pa taxin



Det ar ett gront hus i ett omrade nara flygplatsen. Omradet heter Legend Garden och har bor manga svenskar. Svenska skolan ligger for tillfallet i omradet och det ar latt for barnen att rora sig fritt. I vart hus ar garaget ombyggt till tva rum. det ar praktiskt om vi far langvaga besok.

Forsta dagen var helt kaotisk. Vi blev hamtade pa flygplatsen (efter en natt pa flyg) och korda till vart hus. Dar var vi tvungna att skriva pa papper och godkanna alla mobler. Efter en timme i huset bar det direkt av till IKEA for att handla bestick, lakan, kuddar och allt annat som kan behovas i ett hem. Tack och lov var Jessica, Ulfs kinesiska kollega med och kunde vara tolk. De forsta dagarna hade Ulf semester, vilket var skont. Samtidigt som vi alla led av jetlag , ville vi upptacka narmiljon och landa i detta spannande land.

En av dagarna akte vi in till Himmelska friden torg och vandrade runt. Flertalet kineser (vilka vi tror var turister som vi) stannade oss och ville ta kort av framfor allt Miriam men aven Alfred och Edvin fick sin dos av uppmarksamhet. da kom det varldens stortskur over oss. Da vi hade hort att de gar over fort fortsatte vi att ga. Vi vandrade in i hutongomradena men regnet blev bara varre och varre. Dar blev vi plotsligt inbjudna av en familj som tyckte synd om oss. Vi fick sitta i deras hall. De pratade och skrattade om och at oss. Det var en underlig men trevlig upplevelse. Kvinnorna dar ville sitta bredvid Miriam och ta pa hennes blonda har. Beautiful, sa de. Med tecken, nagra ord pa engelska forsokte vi kommunicera men skrattades mest tillsammans over att vi inte forstod varandra. Efter ett tag var regnet nagot mindre och vi fortsatte var vandring glada over den upplevelsen vi fick vara med om.

Vilka skurar!

Regnet oser ner och vi ar dyblota!

Det var svart att fa en taxin hem. Chaufforerna tyckte antingen att vi var for blota eller att vi bodde for langt bort. Men hem kom vi till slut.

Det var allt for denna gang. Pa aterseender

Nu ar vi har!

Jag som for ett tag sedan knappt visste vad en blogg var for nagot och annu mindre hade last nagon sitter nu har och forsoker skriva nagot. Anledningen ar att vi, en trebarnsfamilj fran Stockholm, har flyttat till Peking i Kina och kommer att vara har i tre ar. I Kina heter staden Beijing och det ar vad vi kommer att skriva fran och med nu.

Men forst en kort presentation av oss. Ulf, pappa i familjen, ar den som fick jobb i Kina och startade vart aventyr. Han ar teknisk vetenskaplig attache i Beijing med fokus pa energifragor.

Jag heter Ingeborg, ar larare och har under de senare aren i Stockholm arbetat med barn med sarskilda behov. Nar Ulf blev erbjuden jobbet hade jag precis borjat pa ett nytt dromjobb. Det var trakigt att saga upp sig efter tva veckor men en sadan har chans kommer inte igen.

Vi har som sagt tre barn. Forst ar Edvin, snart 10 ar. Sedan kommer Alfred 8 ar och sist men inte minst ar Miriam som blir 6 i november. Nar vi berattade for barnen att Ulf hade sokt ett jobb i Kina var deras reaktioner blandade. Edvin ville forst inte alls, Alfred tyckte det var coolt och Miriam forstod nog inte riktigt vad det innebar. Men efter att informationen hade fatt landa och med ett lofte om en hamster och eventuella egna mobiler var alla barnen med pa taget.

Darfor ar det val bast att jag ocksa presenterar den sjatte medlemmen i familjen; Guldis. En liten vit - och guldfargad gnagare, vars namn tog over en timme att bestamma.

Alla fem i familjen kommer att skriva sina tankar har i bloggen. Bilder kommer det sjalvklart ocksa bli om jag bara kommer pa hur jag ska fa bilderna fran kameran till datorn.

Och med nu ar vi har menar jag nog att antligen finns vi bade pa natet (efter tre veckor ar vi uppkopplade) och i Kina. Nu ska jag fortsatta med att forsoka overfora bilder till datorn.

hej sa lange!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0